Barcelona, cea mai mare echipă din istoria fotbalului ?

Evoluția absolut încântătoare a Barcelonei din zilele noastre i-a făcut pe mulți să-și pună o întrebare mai mult decât legitimă: Este Barcelona de azi cea mai mare echipă din istoria fotbalului ? Răspunsul este foarte simplu dar și foarte complicat de dat. De ce ? Simplu, pentru că fotbalul a străbătut perioade și perioade, iar comparațiile dintre stilurile de joc ale echipelor sunt de cele mai multe ori la nivelul subiectiv de apreciat. De exemplu, fanii de azi ai fotbalului jucat pe poartă și nu cu autobaza în acea zonă, pot veni foarte bine cu ideea ca Barcelona este ”the greatest team ever”. În schimb, ”veteranii” care urmăresc fotbalul de la mijlocul anilor 50 încoace pot veni cu zeci de alte exemple, care pot bulversa puțin gândirea contemporană. Cine are dreptate nu putem spune, însă putem aduce în prim-plan câteva dintre cele mai de seamă echipe din istoria fotbalului. Haideți să vedem ”11-le” de aur al celor mai mari echipe din istoria fotbalului:

1. Real Madrid 1956-1960
Fotbalul anilor 50 era cu siguranta jucat la un nivel mult mai scăzut față de cel jucat în zilele noastre, însă cu toate acestea Realul a ridicat standardele fotbalului internațional de la acea vreme. Cele 5 trofee continentale câștigate succesiv au reprezentat un lucru remarcabil și totodată neegalat încă de o echipă de club din Europa. Madridul se baza în acele vremuri atât pe talentele locale, Gento, cât și pe ”marfa” străină precum Alfredo Di Stefano (foto), Ferenc Puskas sau Raymond Kopa.
Realul a câștigat și prima Cupă Intercontinentală în 1960 după ce a învins în finală Penarol din Uruguay.

2. Independiente 1972-1975
Gruparea argentiniană a câștigat 4 titluri în Copa Libertadores între 1972-75, un record care se păstrează și azi în America de Sud. Echipa s-a remarcat prin cuplul de atac Ricardo Bochini și Daniel Bertoni, amândoi câștigând ulterior Cupa Mondială cu Argentina.
Fundasul Francisco “Pancho” este încă recordmanul cu cele mai multe Copa Libertadores din palmares: 4 cu Independiente și 2 cu Boca Juniors

3. AC Milan 1988-1994
Nu neparat succesele europene, cât stilul imprimat fotbalului, au făcut din AC Milan o echipă de temut în toate întrecerile.
Prezența lor în 4 finale (dintre care au triumfat în 3) a reprezentat, pe lângă succese, și un prilej de entuziasm pentru fanii fotbalului de pretutindeni. La fel ca Realul din urmă cu 30 de ani, și Milanul s-a bazat pe compartimentul ”străinilor” din lot: Marco Van Basten, Ruud Gullit Frank Rijkaard (și mai târziu, Marcel Desailly, Zvonimir Boban și Dejan Savicevic) au stat perfect în fața unei defensive de lux alcătuite din Franco Baresi și tânărul Paolo Maldini.
Arrigo Sacchi, iar mai târziu Fabio Capello au fost cei care au pus bazele acestei redutabile echipe. Steaua a simțit pe pielea ei cum au stat lucrurile în finala UCL din 1989. (foto)

4. Ajax 1971-1973
Venită de nicăieri, Ajax-ul a dominat fotbalul european de la mijlocul anilor 70, atunci când a introdus în Europa noțiunea de ”fotbal total”.
Condusă de legendarul Rinus Michels ( declarat antrenorul secolului de către FIFA în 1999). Ajaxul a explodat în mandatul românului Stefan Kovacs, câștigând două Cupe ale Campionilor Europeni în 1971 și 1972, o Cupa Intercontinentală în 1972, două Supercupe ale Europei (1972, 1973) și două campionate în Olanda (1972 și 1973).
Clubul a pus și bazele naționalei Olandei care avea să acceadă în două finale de Cupa Mondială. Atsfel, jucători precum Johan Cruyff, Johan Neeskens, Wim Suurbier, Arie Haan, Johnny Rep sau Ruud Krol reprezintă adevărate legende pentru batavi.

5. Liverpool 1974-1983
Cu Bob Paisley la cârma echipei, a început cea mai glorioasă perioadă din istoria clubului de pe Anfield, una la care fanii încă visează să se repete și astăzi.
21 de trofee inclusiv trei cupe europene și trei titluri de campioană consecutive au reprezentat cea mai de succes perioadă din istoria lui Liverpool. Totodată a început și nouă eră a vedetelor: Graeme Souness, Ian Rush și Alan Hansen. În acea perioadă, Liverpool devenise clubul englez cel mai în vogă.

6. Bayern Munchen 1974-1976
Cu Beckenbauer, Muller, Hoeness și Karl-Heinz Rummenigge în prim plan, germanii au dominat fotbalul european în sezoanele 1974, 1975, 1976, câștigând nu mai puțin de 3 trofee ale Cupei Campionilor Europeni.

7. Juventus 1980-86
O echipă de neoprit, Juve a câștigat în stil de mare campioană Cupa Campionilor Europeni din 1985. Deși au câștigat numai un trofeu continental, juventinii au dominat fotbalul italian cum nimeni nu am mai facut-o până la acea dată.
Stilul lor incredibil s-a datorat unor legende precum Platini, Zoff, Tardelli, Rossi, Boniek sau Gentile. De asemenea, Juventus a dat 6 campioni mondiali în naționala Italie din 1982. (foto)

8. Ajax 1995
O echipă absolut incredibilă, un lot de 6 stele și un antrenor de legenda au făcut din Ajax-ul de la mijlocul anilor 90 o echipă superbă al fotbalului de pe bătrânul continent
Astfel, Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Clarence Seedorf, Finidi George, Edgar Davids, Ronald de Boer, Jari Litmanen, Marc Overmars, Winston Bogarde, Nwankwo Kanu și Patrick Kluivert antrenați de Louis van Gaal au reprezentat echipa de senzație de Olandei. Ulterior, toți acești jucători au ajuns să rescrie istoria la cluburi mari precum Real, Juventus, Milan, Barcelona, Arsenal sau Manchester,

9. Manchester united 1998-1999
Anul 1999 a reprezentat pentru diavoli unul dintre cei mai buni ani din istorie. Atunci au realizat tripla istorică, obţinând pe lângă cele două trofee interne şi Liga Campionilor după acea finală de vis cu Bayern Munchen. (foto)

10. FC BARCELONA 2006-2011
De la vremurile în care Ronaldinho vrăjea balonul și până la zilele în care Messi este Zeul tuturor fotbaliștilor de pe Mapamond, Barcelona și-a trecut în palmares:
Pe plan intern: 4 ediții de Primera, o Cupă a Regelui, 3 Supercupe ale Spaniei
Pe plan extern: 3 trofee Champions League, 2 Campionate Mondiale ale Cluburilor și o Supercupă a Europei.

11. Inter Milano 2006-2010
După Juventus și AC Milan, Inter a avut și ea o tresărire de orgoliu care s-a soldat cu o jumătate de deceniu absolut incredibilă, atât pe plan intern cât și extern.
Astfel, 5 titluri în Serie A, 2 Cupe ale Italiei și 2 Supercupe ale Italiei plus un trofeu Uefa Champions League și un Campionat Mondial al Cluburilor reprezintă 5 ani de excepție din istoria interiștilor.

Alte propuneri:
* Arsenal 2003-2004 (49 de meciuri fără înfrângere !!! )
* Tottenham 1971-1972 (doua Cupe Uefa consecutive)
* Nottingham Forest 1979-1980 Este singura echipă care are mai multe trofee UEFA Champions League decât titluri în campionat.
* Napoli 1987-1990 (Serie A, Cupa Uefa și Cupa Italiei pentru trupa lui Maradona)

foto