Balada lui Eric al Glanetasului

La ora la care scriu aceste randuri (07.02.2011, 22:50, Brisbane time), celebrul deja Eric de Oliveira Pereira, se afla inca la gruparea Gaz Metan. Dupa cum bine stiti, acesta si-a petrecut o parte din concediu in..stati asa: Ibiza, nu!, Palma de Mallorca, nu!, Miami, nu! Aaa, gata, am aflat, la Lvov dragi prieteni, da, la Lvov, stiti voi, acel oras frumos din Ucraina. Eric al nostru, a imbinat utilul cu placutul, dar si injuriile cu amenintariile venite pe apele Tarnavei Mari din partea lui Horoba & compania. Oricum, toate acestea sunt paie arse deja, iar noua nu ne ramane decat sa trecem la baiatul nostru, acest Ericinho (cum ar zice daninho) si sa-i dedicam o balada interpretata de un super roman, Stefan Hrusca. Inainte de a comenta balada in stilul celor doua din trecut, vreau sa va spun ca perspectiva lirica este una care apartine trecutului. Astfel, chiar daca Eric inca mai bea apa din Tarnava, zilele lui prin Ardeal sunt numarate, si probabil ca se va transfera cat de curand "la mai bine"
Asadar, sa-i dam drumul comentariului "pe text"
Stefan Hrusca - Balada trecerii prin spini (read & listen =recommended!!!)
Strofa 1: Eu, Ucraina, Tu Romania!
Nu am ce sa-ti mai cer,
Dupa cat te-ai schimbat
Sub alt colt de cer
Alte clopote bat...
Suntem doar doi straini
Care nu-si mai vorbesc
Printre atatia spini
Cum sa-ti spun 'te iubesc' ?
Cum sa-ti spun 'te Iubesc' ?
Inca din primele randuri putem remarca acest dialog de la distanta club-jucator. Procedeul utilizat in text este, cum am invatat si la ora de romana cand nu chiuleam, personificarea, clubul incercand sa-l ia cu "frumosul" pe "fugar", caruia nu are ce naiba sa-i mai ceara, doar a dat zeci de mii de goluri, nu-i asa? Nu trebuie trecuta cu vederea nici imaginea clopotelor, care bat, bat, bat si iar bat la Medias, apoi se muta la Lvov (sub alt colt de cer). Urmatoarele 5 versuri ii apartin lui Eric, care, precum un clarvazator ce nu e, vede ca intre el si club s-a ridicat o bariera si ca au devenit "doar doi starini care nu-si mai vorbesc". Predominat in toate operele romanesti microbistice contemporane, motivul banului, apare si aici sub forma spinilor. Eric, acest Ion al Glanetasului in varianta moderna, este chemat de glasul pamantului, dar, din cauza salariului prea modest, el raspunde categoric: Cum sa-ti spun "te iubesc"
Refren: Vreme trece, nu mai vine...
Tie ti-a trecut iubirea,
Mie mi-a trecut uimirea,
Tie ti-a ramas lumina,
Mie lacrima si vina.
Observam cum lui Eric, devenit intre timp al Glanetasului, i s-a acrit de Medias, oras care raspunde si el prin vocea clubului, spunand ca i-a trecut uimirea. In finalul refrenului, il vedem pe Eric, stand singur, intr-un colt de parc, luminat de soarele cu dinti al iernii, inlacrimat si cu vina in suflet: "De ce io plecat Medias? De ce MEDIAS nu platit mine bine cu bani cocoloase?" Trist, foarte trist.
Strofa 2: Totusi spinii!
Nu am ce sa mai fac, prea departe te-ai dus
Si imi vine sa tac dupa ce ai apus
Suntem doar doi straini care nu-si mai vorbesc
Printre atatia spini cum sa-ti spun "te iubesc"
Clubul se vede secat de orice putere de decizie Nu am ce sa mai fac, prea departe te-ai dus, care sa-l mai aduca inapoi pe flacau. Dar, o voce din intuneric se aude soptind ...imi vine sa tac dupa ce ai apus, denota ca cineva stie de faptul ca aventura lui Eric va fi una efemera. Balada se incheie asa cum a inceput, prin spinii banului si laitmotivul textului cum sa-ti spun "te iubesc" si cu un semi-happy-ending in realitate..Eric back in business!

PS. In cazul unui transfer "afara", vom reveni cu Balada lui Eric din Enigma Otiliei !