Spania, plictisitoare ? Gluma secolului!

Este acest 4-0 cu Italia, cel mai drastic succes dintr-o finală de Campionat European, suficient să stopeze criticile care acuzau Spania de joc plictisitor ?

Echipa lui Vicente del Bosque nu numai că a făcut istorie, câștigând 2 titluri europene și unul mondial la rând, dar a și demonstrat prin jocul de ieri că jocul ”boring” este o acuzație nefondată venită din partea celor mici, care dispar încet încet în negura frustrării.

Jocul metronomic a fost principala acuzație pe care au adus-o criticii la adresa echipei iberice. Chiar și Arsene Wenger a fost un pic surprins de jocul Spaniei, întrebându-se dacă nu cumva Spania își trădează propria filosofie.

Del Bosque avea să-i infirme gândurile în finală, acolo unde Spania a răspuns tuturor contestatarilor în cel mai emfatic stil cu putință.

Astfel, când a fost nevoie să ridice ștacheta, Spania a făcut-o, și nu oricum, ci prin călcarea în picioare a adversarului, unul destul de solid de-a lungul turneului.

”Astăzi am fost decisiv. De-a lungul turneului mi-a lipsit pasa decisivă, în adâncime, însă azi am avut două.” a spus Xavi, jucătorul care a avut trei assisturi în două finale consecutive de Euro (2008 și 2012)

Primele două goluri ale Spaniei vor constitui, mult timp de acum înainte, lecții de fotbal pentru cei care vor să ajungă la un nivel înalt. Italia a arătat de-a lungul finalei că ar putea să-i țină piept Spaniei, însă când aceasta din urmă a apăsat pedala, a ajuns la un fotbal de înalt nivel și implicit la golurile de manual, pe care niciun fundaș italian nu le-a anticipat.

”Acest turneu a arătat că Italia este echipa națională care a progresat cel mai mult la acest turneu, însă Spania ne-a indicat imediat faptul că mai avem mult până departe. Spaniolii au demonstrat că fotbalul lor este la un alt nivel față de restul lumii. Sunt o echipă cu adevărat magică” a declarat fostul internațional și actual comentator BBC, Gianluca Vialli.

Stilul ”tiki-taka” este cel care definește cel mai bine dominația ultimilor ani din fotbalul mondial.
Păstrarea balonului cât mai mult timp la mijlocul terenului și lansările în adâncime nimicitoare pentru defensivele adverse, au legitimat acest stil de joc alături de celebrele deja stiluri, ”Catenaccio” și ”Fotbal-total”.

Acest ”tiki-taka” spaniol a fost îmbunătățit de la un turneu la altul. Astfel, de la cele 588 de pase pe meci de la Mondialul african, media lor a ajuns acum la 692.

Nimeni până în prezent nu a câștigat trei titluri majore consecutive, astfel că mulți se întreabă dacă Spania este cea mai bună națională din istoria fotbalului?

Este greu de răspuns la această întrebare, însă prin succesul de ieri Spania se alătură unei liste selecte a celor mai mari echipe naționale din istoria fotbalui:

* Uruguay: 1924, 1928 (Aur Olimpic),1924, 1926 (Copa America), 1930 (Cupa Mondială)

* Italia: 1934, 1938 (Cupa Mondială), 1936 (Aur Olimpic)

* Germania de Vest: 1972 (European), 1974 (Cupa Mondială)

* Brazilia: 1970 (Cupa Mondială), considerată echipa cu cel mai atractiv joc din istorie.

* Franța: 1998 (Cupa Mondială), 2000 (European)