EURO 2012, FINALA: Istorie pentru Spania sau basm pentru Italia ?

Spania și Italia se întâlnesc azi, la Kiev, într-una dintre cele mai așteptate finale de Campionat European din ultimii 20 de ani. La finalul acestei întâlniri vom vedea dacă Spania reușește tripla istorică (european-mondial-european) pe de o parte, respectiv dacă Italia va duce la bun sfârșit o frumoasă poveste, căreia puțini îi dădeau șansă de happy ending, de cealaltă parte.

Cele două echipe sunt de departe doi poli ai acestui turneu final. Dacă Spania a practicat un joc extrem de pragmatic, fără prea mare risipă de spectacol, Italia, în mod paradoxal, a uimit întreaga suflare a fotbalului, etalând un fotbal romantic, demn de o echipă sud-americană.

Întâlnirea dintre cele două formații este o reeditare a primului lor duel din grupe, de la Gdansk, acolo unde au remizat, 1-1, într-o partidă în care ambele ar fi putut câștiga, cu un plus pentru Spania, care a ratat trei ocazii imense prin Fernando Torres.

Cesare Prandelli va încerca acum să încheie povestea frumoasă a Italiei printr-o victorie care să se înscrie în șirul 1982, 2006, atunci când, deși a fost măcinată de scandaluri interne, Italia s-a impus la Cupa Mondială. De cealaltă parte, Vicente del Bosque urmărește o altă triplă, una istorică, în care, alături de Europeanul din 2008 și Mondialului din 2010, să adauge un nou titlu European.

Cheile meciului!

* Buffon vs. Casillas: De departe cei mai în formă portari din lume la ora actuală, cei doi goalkeeperi au fost doi jucători cheie pentru cele două combatante de-a lungul turneului. De evoluția celor doi din meciul de azi depinde în mare măsură numele viitoarei campioane continentale.

* Pirlo vs. Xavi: Fără îndoială, omul turneului și probabil unul dintre jucătorii cu șanse mari la Balonul de Aur, Andrea Pirlo va fi și diseară un jucător fundamental pentru mijlocul italian. Dincolo, deși nu a avut un turneu reușit, Xavi poate arăta azi de ce este considerat creierul Barcelonei.

* Balotelli v Sergio Ramos: După ce s-a dezlănțuit în semifinale cu Germania, acolo unde a răzbunat toate ratările din meciul cu Anglia, Super Mario așteaptă cu nerăbdare meciul cu Spania, echipă pe care a iertat-o în primul duel din grupe. Nu-i va fi însă ușor, întrucât îl așteaptă un jucător cel puțin la fel de ambițios, Sergio Ramos, un fundaș de bază din angrenajul ibericilor.

Statistici:

* Spania a mai întâlnit Italia de șapte ori la turneele finale, însă nu s-a impus niciodată în timpul regulamentar. Unica lor izbândă s-a consemnat în sferturile Euro 2008, atunci când a eliminat Italia după penalty-uri.

* Singurul gol primit de Spania la acest Euro s-a consemnat în faza grupelor. Autorul: Antonio di Natale.

Ce se va întâmpla ? 

* Se va întoarce Prandelli la acel 3-5-2 care a funcționat aproape perfect in partida de debut cu Spania sau va merge pe sistemul de asemenea inspirat din partide cu Germania ? Pentru aceasta, selecționerul Italia va trebui să-l retragă pe Daniele de Rossi pe linia de fund și să-l introducă în primul 11 pe Motta. Cel mai probabil va rămâne constant pe teoria echipei căștigătoare, și va păstra linia de mijloc din partida cu nemții.

* Spania a arătat cu Portugalia o față mai palidă în ceea ce privește jocul lor de posesie. Astfel, de la un 72% din meciul cu Croația, Spania a ajuns la un îngrijorător 55% în partida cu Portugalia. Asta a fost din cauza unui joc sub așteptări a trio-ului Alonso - Xavi - Busquets, foarte bine izolat de Paulo Bento.

* Pentru a stopa jocul ”tiki-taka” al ibericilor, Prandelli ar trebui să anihileze jocul celor doi oameni de creație ai Spaniei, Iniesta și David Silva, iar asta poate fi cheia partidei.

* Singura perioada a jocului de la acest Euro, când Italia a dat uriașe semne de slăbiciune, a fost finalul partidei cu Spania, atunci când introducerea lui Torres și Navas a zdruncinat sistemul defensiv gândit de Cesare Prandelli. Române de văzut cu cine va juca Del Bosque în ataca. Cu unul, doi sau niciunul din atacanți.