Euro 2012 după o etapă: echilibru !

Prima etapă a meciurilor din cele patru grupe de la Campionatul European ne-a arătat o competiție extrem de echilibrată. Cu excepția Rusiei, care a trecut mai ușor decât se anticipa de Cehia și a Croației, învingătoare în fața unei Irlande visătoare în defensivă, toate meciurile au avut un grad de echilibru extrem de ridicat.

În afară de confirmarea jocului bun al Rusiei, grupa A ne-a adus o primă semi-surpriză a Europeanului. Formația gazdă și echipa cu câțiva jucători excelenți în recent încheiatul sezon european, Polonia, nu a reușit să treacă de Grecia, o echipă experimentată dar destul de îmbătrânită.

”Finalele din grupe”, cum au fost numite duelurile dintre favorite, au adus două remize și un succes.
În prima încleștare, din grupa B, Germania a învins fără să forțeze o echipă a Portugaliei care a refuzat fotbalul timp de 80 de minute. Singurele ocazii ale portughezilor, care au adoptat un ”Chelsea style” deja expirat, s-au născut din faze fixe. Etapa a 2-a din această grupă aduce față în față Germania și Olanda, ultima din urmă jucându-ți aici șansele de a rămâne în competiție, după un 0-1 surprinzător în debut cu Danemarca.

A urmat apoi mult așteptau duel din grupa C, între ultimele două campioane mondiale, Spania și Italia. Contrar tuturor așteptărilor, Italia a fost echipa mai lucidă. Asta până la deschiderea scorului, întrucât după egalarea spaniolilor, venită foarte rapid, numai lipsa de inspirație a lui Fernando Torres a menținut rezultatul de egalitate de pe tabelă. Jocul bun al celor două forțe va trebui confirmat în duelurile următoare, cu Irlanda și Croația.

Grupa D a încheiat șirul ”finalelor” cu un clasic Franța - Anglia. A fost un meci pe alocuri anost, în care a fost prezent scenariul ”gol și egalare rapidă” din derby-ul anterior. Și aici, echipa care a deschis scorul a fost cea cotată cu șansa a doua, Anglia, o echipă mai lipsită de vedete ca niciodată, însă o echipă extrem de muncitoare. Dincolo, Franța a sclipit o singură dată, prin linia sa de mijloc extrem de valoroasă, condusă de creierele Nasri și Ribery.


Una peste alta, nicio echipă nu a arătat un joc excepțional, prin care să fie identificată ca o serioasă candidată la trofeul suprem. Singurele care au jucat fără complexe au fost Rusia și Croația, însă în fața lor s-au aflat adversare destul de modeste.

Urmează etapa a 2-a din grupe, una după care putem afla și numele unor echipe calificate, dar și al unora care își pot rezerva deja bilete de avion către casă.