Grozav de inocenți!

Acum că ne-am calmat și am lăsat la o parte tonele de epitete, metafore și alte figuri de stil asociate meciului Elveția - România 0-1 de aseară, haideți să coborâm cu picioarele pe pământul românesc, încă secetos de fotbal, și să vedem cum blat clopotele.
În primul rând, cu riscul de a-i deranja pe cei care încă se mai bucură aiurea, trebuie să spunem din capul locului că acest succes al României nu reprezintă absolut nimic. Haideți să vedem și de ce:

* Un meci de verificare este unul... haideți să vedem cine ghicește...exact, de verificare. În ceea ce privește Naționala României, condusă de Pițurcă, orice meci este unul de trei puncte. Da, sună frumos ceea ce gândește Piți cu voce tare, adică ”tratarea oricărui meci ca unul oficial”, numai că ceea ce are România la ora actuală nu ne permite prea multe pierderi de timp. Înainte de toate, noi trebuie să construim, nu să conservăm ceva ce nu avem. Din păcate, Pițurcă mizează pe conservarea unui nimic, adică a unui joc fără perspective cu jucători fără perspective. Ceea ce s-a întâmplat aseară a fost ceva pozitiv ca rezultat, însă obținut prin mijloace vitrege. Mulți vor spune că și Chelsea a jucat la fel. Da, a jucat, însă pentru că așa a vrut. Din păcate, noi jucăm așa pentru că atâta putem și, mai ales, pentru că cel în măsură să schimbe ceva, se bucură să păstreze un sistem falimentar.

* Suntem grozavi de darnici cu Grozav. Tânărul de la ”U”/Petrolul/Standard sau cine l-o deține, este o mare promisiune a fotbalului românesc, însă ca el au fost mulți:
- Macedonia - România 1-2: Dubla lui Nicolae Mitea l-a făcut pe acesta un adevărat zeu al fotbalului autohton, iar presa îl vedea deja un lider al Naționalei. Ce a urmat...e cancan!
- România - Cehia 2-0: Deși a fost o victorie frumoasă și de răsunet, aceasta a contat doar pentru palmares. În urma succesului a răsărit un tânăr de ”excepție”, Răzvan Cociș! Îmi amintesc că ziarele de sport din țară au început, imediat după meci, să vorbească cu descoperitorii ”geniului”, răscolindu-i prin satul natal, grădinița unde s-a format, strada unde a bătut bășica sau balta în care a căzut pentru prima oară. Din nefericire, nici Cociș n-a rupt eticheta ”orice lăudat român se transformă într-un loser”.

* Construim generații pe bandă rulantă, însă generații de 3-4 luni. După România - Bosnia 3-0, aveam o altă generație de aur, cu Mutu, Marica & Sânmărtean pe podium. După meciul de ieri s-a născut generația Lobonț, Grozav, Papp. Cu siguranță, în preliminariile Brazilia 2014 vom avea altă generație, nu neaparat mai bună, așa că haideți să punem pe mute formularea ”viitorul sună bine”. Connex a murit!