Trofeul lui Horia Tecău ESTE și NU ESTE o performanță!

Așa cum îi șade bine românului, acesta nu s-a putut abține de la comentarii nici după ce Horia Tecău a câștigat proba de dublul mixt de la Australian Open. Cum era normal, au existat atât opinii pro, cât și contra, ideii că performanța lui Horia este una de excepție. Spre surprinderea unora, chiar Ilie Năstase a fost cel care a dat cu parul în Horia: ”Dacă ne batem cu pumnul în piept pentru victorii în meciuri de antrenament, cum sunt cele de dublu, atunci ne mândrim cu succese de mâna a doua”. Dintr-un oarecare punct de vedere, Năstase este îndreptățit să spună asta, întrucât el are un trecut glorios la cel mai înalt nivel, pe care nimeni nu-l poate contesta. Probabil că dacă ar fi vorbit Adrian Voinea sau Victor Hănescu de Horia, atunci am fi avut ceva dubii. Înainte de a-i dau sau nu dreptate lui Nasty, haideți să analizăm cele două perpective:

Pro Horia Tecău
A fi sportiv în România zilelor noastre este un adevărat chin. Nu puteam compara condițiile de antrenament pe care le au sportivii din România cu cele care există în țările civilizate. De fapt ar trebui să spunem lipsa condițiilor, întrucât ceea ce există la noi se apropie de zero. Poate că de aceea și numărul tinerilor care se orientează câtre un sport, fie el tenis, atletism sau înot este din ce în ce mai redus. În aceste condiții, ceea ce a realizat Horia Tecău este de-a dreptul excepțional, iar români ar trebui să țină cont de acest lucru.

Contra Horia Tecău
Contra este mult prea dur spus, poate mai degrabă o ”laudă mai moderată” ar fi mai aproape de adevăr, întrucât e mai mult decât ridicol să nu iei în considerare câștigarea unui turneu de Grand Slem. Cu toate acestea, este evident faptul că un titlu de dublu mixt nu reprezintă mare lucru, cel puțin nu pentru o națiune care țintește sus. Sunt sigur că pentru SUA, acest titlu nu are absolut nicio valoare, și aș paria că Bethanie Mattek-Sands nu este o jucătoare arhicunoscută la ei. Sau poate că este, însă nu din perspectiva valorii ei, ci din cea a excentricității de care dă dovadă.

Așadar, una peste alta ar trebui să ne mândrim cu trofeul câștigat de Horia Tecău la Australian Open. Noi nu suntem Australia, SUA sau Marea Britanie să avem terenuri de tenis pe fiecare stradă. Nu avem terenuri unde să crească sute de mii de hewiți, roddicki nadali sau federeri. Noi avem doar o mână de sportivi care se antrenează pe unde apucă prin lume și, uneori mai produc câte o surpriză!

foto