Î: Câți arbitri sunt în România? R: Unul singur, restul: bandiți, repetenți și șpăgari!

Știam de foarte mult timp faptul că în arbitrajul românesc nu există indivizi care merită să fie considerați adevărați profesioniști și cărora, din postura de simplu privitor al fenomenului, să le acorzi încredere maximă.
Etapa recent încheiată ne-a arătat în mod evident cine merită să fie considerat un arbitru profesionist 100% și cine NU.
Din păcate, categoria ”așa DA” conține un singur nume: Cristian Balaj. Nu spun că este un arbitru perfect, fără erori de-a lungul meciului, însă este SINGURUL ARBITRU CARE DĂ VALOARE MECIURILOR (atâta cât este posibil) din Liga 1. Face asta prin maniera sa britanică de a conduce întâlnirile, una care nu acceptă orice simulare și orice atitudine de curvă virgină pe care o adoptă majoritatea fotbaliștilor din România, fie ei români sau străini românizați.
Mai multe despre Balaj nu cred că e nevoie să spun, întrucât cine l-a văzut arbitrând în ultimii 2-3 ani, știe despre ce ”marfă” vorbesc.
În schimb, dacă ne uităm la polul opus, mai precis la categoria ”așa NU” observăm următorii arbitri:

Alexandru Tudor
Este de departe cel mai morcovar arbitru din Liga 1. Pe lângă faptul că avem un fotbal de toată jena, în care fotbaliștii joacă 10% și mimează 90%, mai vine și acest Tudor, care fluieră orice atingere, exact ca în handbal. Lipsa sa de valoare poate fi cu ușurință convertită în rea intenție: vezi meciurile Steaua-CFR, Unirea-Steaua, Gaz Metan-Steaua etc.

Istvan Kovacs
Dacă Tudor e limitat din punct de vedere al intelectului, acest băețaș Istvan este orice, numai NU prost. Nu mai departe de ieri seară, în Giulești, la meciul Rapid-Gaz Metan, acest individ ne-a arătat că șmecheria sa este nelimitată, reușind să echilibreze un meci care se îndrepta spre o victorie a Mediașului.

Marius Avram
În primul rând trebuie spus că acest specimen nu are ce căuta în arbitraj. Pe lângă faptul că e mai scund decât un măgar constipat, mai e și prost de bubuie în această meserie. Faza cu penalty-ul neacordat Stelei la Piatra Neamț este doar un exemplu în ceea ce privește profesionalismul acestui fiu de pușcăriaș.

Augustus Constantin idem Avram

Robert Dumitru
Arbitrul de casă al Vasluiului, Robert Dumitru a fost considerat de mulți cel mai bun arbitru român în sezonul trecut. A fost atât de bun încât a distrus derby-ul Steaua-Rapid, a refuzat lui Dinamo un penalty mai clar ca lumina zilei iar în meciul de duminică, Vaslui-Pandurii, i-a privat pe oaspeți de un egal meritat. Astea sunt doar câteva exemple. Până și bossul Nelu a spus despre Dumitru că arbitrează după alte reguli. Care oare ? Cele materiale ?

Sebastian Colțescu
Este de departe cel mai pilos și mai incapabil arbitru român al momentului. Are mii de erori în spatele său, iar punctul culminant a fost meciul Gaz Metan-FC Brașov din 2008, atunci când a refuzat nu mai puțin de 4 penalty-uri clare pentru echipa lui Pustai.

Acestor șase ”șmecheri” li se mai adaugă și alții, precum Ovidiu Hațegan, Alexandru Deaconu dar și toți acești așa-ziși ”tineri de perspectivă” ca Ilyeș, Cojocaru și Marcu.

Râmăne se vedem acum mâna domnului Ion Crăciunescu, om numit la șefia CCA după o ceată de pușcăriași, precum Vasile Avram și Gheorghe Constantin. Să sperăm că mulți dintre cei enumerați mai sus vor urma calea altor arbitri-problemă, ca să nu zic bandiți, precum Corpodean, Serea sau Bogaciu.

foto