Pițurcă NU este un ”selecționer”! Top 5 motive!

Poate că Victor Pițurcă este un antrenor bun, însă din varii motive el nu este și un ”bun selecționer”. În sprijinul aceste afirmații stau ultimele sale acțiuni de la echipa națională, si anume politica selecționării de la meciul cu Franța, respectiv cea de la meciurile ce vor urma, contra Belarusului și Albaniei.
Să vedem căteva motive care susțin afirmația conform căreia Pițurcă NU este un selecționer obiectiv:

1. Paradoxul Mutu & Tamaș!
Deși cel mai important meci din calificările pentru Euro 2012 a fost cel cu Franța de pe Național Arena, Victor Pițurcă ne-a arătat tuturor că interesele personale sunt mai presus de cele naționale, și nu i-a convocat pe doi dintre oamenii de bază ai României. Da, avem o națională ajunsă aproape o rușine mondială, însă cu Mutu și Tamaș în teren am fi avut o șansă în plus cu Franța. Poate că n-am fi învins, însă am fi avut măcar acea undă de speranță specifică iubitorului de fotbal.
În schimb, pentru dubla cu Belarus și Albania, Piți i-a convocat atât pe Mutu cât și pe Tamaș. În acest sens, deși pare SF, concluzia este cât se poate de simplă: Victor Pițurcă n-a vrut în mod intenționat să aibă cu Franța un lot valoros. De ce ? Pentru că un eșec (aici includ și remiza) i-ar fi adus multe critici vehemente. Așa însă, fără Mutu, Tamaș, Sânmărtean sau Torje, dar cu Chiricheș și Luchin, nimeni nu l-a atacat pe selecționer foarte dur, ba dimpotrivă, a beneficiat și de laude.

2. Pariurile pe jucători ”expirați” !
În mandatul lui Anghel Iordănescu era Florin Șoavă, în cel al lui Răzvan Lucescu era George Florescu, iar acum e Răzvan Cociș. Iată trei selecționeri care au mizat pe jucători care n-au absolut nicio tangență cu fotbalul de performanță. Lista lui Pițurcă ar mai putea continua și cu jucători precum Nicoliță, Tănase, Ovidiu Petre sau Bogdan Stancu, jucători pe care i-a convocat în trecut și încă îi mai convoacă pe unii dintre ei, deși aceștia fie joacă la echipe minuscule, fie sunt mai mult rezerve.

3. Selecția absurdă a portarilor!
Cu Pantilimon rezervă pe viață la City, acolo unde prinde doar meciurile din FA Cup sau Carling Cup, cu Tătărușanu accidentat și Silviu Lung jr. ieșit din formă, Pițurcă nu-i convoacă la lot pe Dani Coman, cel mai bun portar din Liga I și nici pe titularul Romei, Bogdan Lobonț, ultimul un titular de conjunctură, însă titular la o echipă de top 5 din Serie A.

4. ”Boala” pe jucătorii lui Răzvan Lucescu!
Atâta timp cât convoci la națională jucători precum Latovlevici, Nicoliță, Cociș, Moți, Tănase sau Mățel, nu văd niciun motiv pentru care nu ai convoca și jucători de la Rapid, mult peste cei enumerați mai sus. De exemplu: Mihai Roman, Dan Alexa sau Ovidiu Herea sunt cel puțin la același nivel cu oricare dintre cei enumerați mai sus.

5. Piți calcă în picioare principiul ”titular la club = convocare la națională”!
Doi dintre titularii echipei naționale sunt rezerve cu carte de muncă la echipele de club. Primul este Bănel Nicoliță, de la la Saint-Etienne, club care a realizat în cele din urmă ce afacere ”beton” a făcut prin această mutare și l-a pus rezervă neutilizată pe viață. Cel de-al doilea este Ciprian Marica, atacant care nu are cum să joace titular la Schalke niciodată, atâta timp cât acolo sunt Huntelaar și Raul, doi fotbaliști cu 3 clase peste român.

foto