Hagi, Galata si transferurile, ce chin !

In ultimii 10-15 ani, fotbalul din Turcia a cunoscut o dezvoltare fantastica, lucru datorat in principal banului pe care bascanii turci ii baga in fotbal, dar si al patimii suporterului turc pentru acest sport. De cele mai multe ori cei care baga bani nu au limite si aduc jucatori de la echipe, cel putin din punct de vedere, mult mai galonate decat gruparile din Turcia. Astfel, in Super Lig, au ajuns in ultimii ani jucatori de la Real Madrid, Liverpool, Inter, Chelsea, Atletico Madrid sau Olimpique Marseille si nu vorbim aici de orice fel de "expirati", ci de jucatori de super-clasa pentru nivelul fotbalului turcesc.
As vrea sa revin acum la echipa Galatasaray, un caz aparte in fotbalul turcesc. Si spun asta de indata ce privesc lista lor de achizitii din utima perioada: Bogdan Stancu, Robinson Zapata ( transferati de la Steaua), Juan Emmanuel Culio (CFR Cluj). Abandonez pentru doua secunde lista cimbom si trag cu ochiu la rivala Besiktas, acolo unde, fiti atenti ce piese observ: Simao Sabrosa (de la Atletico Madrid), Hugo Almeida (Werder Bremen) si Manuel Fernandes (Valencia). Si acum revin la Galata, si ma intreb ce naiba de politica or duce acesti oameni. Adica, stati putin, ca n-am inteles, tu, Galatasaray, iti construiesti un stadion nou de sute de milioane de euro si vrei sa faci performanta cu Stancu, cu Zapata, cu ala de la Cluj, Culio? M-am gandit pentru un moment sa incerc sa-i compar pe cei 3 transferati de la Galata cu cei 3 de la Besiktas, insa n-am cum, chiar nu am. Pai Simao ala, de departe omul de baza din nationala Portugaliei in ultimii ani, mult peste Ronaldo, care la lot vine doar pentru ca l-a facut Dumnezeu portughez, este cat Stancu, Zapata, Culio si 57% din Liga 1 la un loc. Pe Almeida si Fernandes nici nu mai are rost sa-i iau in calcul, ei fiind alti doi jucatori care ar putea evolua oriunde in Europa.
Revenind un pic la cei 3 plecati din Romania spre Galata, si sa fim un pic intelegatori cu dorintele lui Hagi, haideti sa spunem ca putem accepta scuza ca Stancu este tanar, talentat, de viitor, si alte abureli dinastea, ca Zapata e un portar care mai prinde un meci bun pe luna, insa cu Emmanuel Culio chiar nu am cum sa-i scot camasa "regelui". Nu stiu daca va mai amintiti, era unu' Mihaita Plesan, mare "dinamita" si ala in fotbal, care a ramas in istorie cu acel gol marcat lui Kahn in 2004 pe Giulesti, in acel Romania-Germania 5-1. Ei bine, pastrand un pic proportiile, cam asa e si Culio asta, a ramas in istorie dupa acel AS Roma-CFR Cluj 1-2 din 2008. Ca a mai facut un meci bun cu Gloria Buzau, sau a dat nu stiu cate goluri in nu stiu ce blat cu Inter Curtea de Arges, conteaza mai putin, intrucat nivelul e foarte jos in Romania.
Asadar, iata ca Hagi, fostul URIAS fotbalist, dupa ce ne-a aratat ca nu este deloc un antrenor, nici macar mediocru, ne demonstreaza acum ca nu se pricepe nici la achizitii. Dar oare chiar a fost ideea lui de a sa "intari" cu astfel de jucatori, sau sunt alte interese in spatele cortinei ?

sursa foto: worldfootball.net