Cand vom vedea asa ceva in Romania ?

Probabil ca la aceasta ora subiectul Kevin Muscat este unul care „s-a racit” deja in presa internationala. Pentru cei care nu sunteti in tema cu aceasta intamplare, Muscat este acel jucator din prima liga de fotbal din Australia legitimat la gruparea Melbourne Victory, care a fost suspendat nu mai putin de 9 saptamani din toate competitiile (parca am vazut si in gsp ceva legat de acest caz). Decizia a venit ca urmare a unui fault criminal pe care care Muscat l-a comis in derby-ul orasului Melbourne, contra celor de la Heart, cand practic era sa-l rupa pe unu’ in doua. In fine, nu despre asta am vrut sa vorbesc aici, ci despre reactiile pe care aceasta suspendare le-a starnit in presa din Australia.
De departe, cea mai vehementa si, in acelasi timp, realista reactie, a fost cea venita din partea lui Mark Bosnich, fost portar la Manchester United si la nationalei Australiei, actualmente analist si comentator al postului FoxSports. Invitat permanent al emisiunii Matchday Saturday, difuzata inainte, in timplu si dupa meciurile zilei din A-League, Bosnich a fost chestionat in legatura cu suspendarea primita de Muscat, daca e sau nu e o decizie justa. Inainte de a va prezenta opinia acestuia, trebuie sa va spun ca Bosnich este foarte bun prieten si totodata coleg cu fundasul celor de la Victory, alaturi de care a si comentat in trecut meciuri ale nationalei cangurilor. Ei bine, in ciuda acestei realitati, Bosnich a criticat dur decizia federatiei afirmand ca cele 9 saptamani de suspendare reprezinta „mult prea putin”. Da, ati auzi bine, amicul „inculpatului” spune despre acesta ca trebuia sa fie suspendat pe o perioada mult mai indelungata.
Acum, stau si ma intreb, cand vom vedea oare in Romania o astfel de atitudine, a unui jurnalist, fata de un „apropiat” din lumea fotbalului ?. Inainte de a da rapsunsul, va invit sa privim urmatoarele scenarii:

1. Sa zicem ca Ilie Dumitrescu ar antrena pentru doua saptamani (ca mai mult nu poate) echipa Nova Mama Mia Becicherecoul Mic, iar la un derby local contra celor de la CFR Marmosim Simeria, in urma unui exces de zel, il strange de gat pe centralul partidei, acesta fiind o femeie, una sa-i zicem Antoanela Ridichie din Patlalagele. Pai il vedeti voi pe Ionescu, Dumitrescu, Popescu sau Niculescu (100% coincidenta) din presa sarind la gatul lui Ilie (care intre timp fusese suspendat 4 luni, 3 saptamani si 2 zile) si spunand ca: „Da, Ilie a bagat-o in ate cu Argentina, a dus Steaua sus pe culmiile gloriei, insa nu-l scuza de o suspendare pe 4-5 ani din toate competitile” (inclusiv cea de analist TV, am striga toti in cor)

2. Sa trecem acum la un deja-vu. Astfel, sa ne imaginam scenariul urmator: Mare meci mare in Ghencea, unde Steaua intalneste campioana in exercitiu a sezonului 2014-2015, Unirea Chiajna. Aflata pe un loc rusinos, 17 din 18 competitoare, trupa magnificului Lacatus are nevoie disperata de toate cele 3 puncte puse in joc. Nimeni si nimic nu pareau a stopa avantul trupei lui Laca, care conta pe un cuplu de atac legendar, Dica-Piturca Jr. (tac’su se impacase intre timp cu managerul). Ei bine, dupa vreo 7-8 ratari ale lui Dica, dintre care 5 singur cu portarul si 2 cu poarta goala, suporterii isi pierd rabdarea, iar un anume Petre Contor (venit tocmai din Botosani sa-si sustina favoritii) vocifereaza vehement de sub loja lui MM inspre stadion: „Mai Dica mai, duti ma di culegi capsuni la Spania, ma disantatule si niobrazatuli mah!” La nici 20 de secunde de la replica fanului moldovean, din loja Stelei apare intr-o viteza inimaginabila, precum vampiru din Twilight, managerul general al Stelei, care, dupa o replica academica de toata frumusetea: „..tuti mor..ii mat.. de taran ordinar”, ii aplica fanului o directa de dreapta, urmata imediat de doua crosee la ficat. Fiind mai nehidratat de fel, Petre Contor sufera multiple leziuni cranio-cerebrale, isi pierde 4 din cei 6 dinti si se alege si cu o hemoragie interna. Pentru recidiva, MM este suspendat 2 ani din activitate, si amendat cu 200000 de euro plus TVA. Ei bine, spuneti-mi mie persoana din presa apropiata lui Mihai Stoica, care sa vina si sa declare in gura mare: „Deci, MM e un manager cu CV, cu titluri, participari consecutive in Champions League, dar ceea ce a facut in meciul cu Concordia nu poate fi tolerat si trebuie trimis in exil”.
Lasand in urma aceste scenarii imaginabile, dar posibile in Romania, trebuie precizat faptul ca ceea ce a facut Bosnich in Australia este greu de imaginat in presa sportiva din Romania. Cred ca unicul capabil de asa ceva este Radu Banciu. Singurul impediment: el nu prea are prieteni in lumea fotbalului! Ilie stie de ce !