De ce o iubim pe Li ?

Sau poate ar trebui sa spun Li Na, ori Na Li, o confuzie pe care o vedem zilnic in toate stirile care prezinta parcursul acestei incredibile jucatoare din China, in turneele WTA. Oricum, indiferent ca incepe cu Li sau cu Na, numele ei va ramane unul aparte in istoria Australian Open, intrucat ea este prima jucatoare din China care ajunge in finala turneului. S-a intamplat asta in urma cu cateva ore, o data cu partida castigata de Li Na  contra numarului 1 WTA, Caroline Wozniacki, scor 3-6, 7-5, 6-3.
Poate ca pentru multi dintre privitorii tenisului, aceasta performanta a jucatoarei din China este una greu de imaginat la prima vedere, insa lucrurile nu stau chiar asa. Li Na este una dintre jucatoarele de top ale tenisului mondial in ultimele sezoane, cu rezultate excelente inregistrate in circuitul WTA. Actualmente numarul 11 mondial, Li a reusit la inceputul acestui an un parcurs de exceptie in turneul premergator AO de la Sydney, acolo unde a invins-o in finala pe nimeni alta decat Kim Clijsters, adversara sa de sambata. O finala inedita asadar, intre Kim Clijster si Li Na, care merita urmarita.
Victoria de azi a chinezoaicei Li, a fost urmata de o serie de momente extrem de amuzante, datorate in principal dezinvolturii aratate de jucatoarea asiatica in fata camerelor de luat vederi, acolo unde a vorbit deschis despre tot si toate. Mai intai a fost interviul la cald, imediat dupa incheierea partidei cu Wozniacki. Intrebata despre cele 24 de ore premergatoare intalnirii cu daneza, Li a dat in vileag "secretul" sotului din dormitor:
"I mean, I was wake up every hour, so I say, Stop. I couldn't sleep. My husband just like say, Relax. I say, How? Tell me how can relax because I couldn't sleep. So he was like, Okay, he just totally forget me. This morning, he was asking, How you sleep? I was like, Stop ... I think today he can stay in the bathroom, you know,"
Apoi, la conferinta de presa, jurnalistii au chestionat-o in legatura cu stilul sau aparte, deschis, extrovertit, diferit de cel al majoritatii chinezilor, care sufera la capitolui "socializare". Raspunsul ei a fost unul cat se poate de explicit si la obiect:
"Oh, yeah, maybe they couldn't speak English so they didn't know how to talk. Yeah, if you guys can't speak Chinese, of course they can make a lot of joke."

Asadar, aceasta este Li Na, performera zilei de la Australian Open, o jucatoare incredibila, o persoana extrem de agreabila, care isi merita locul de cinste in varful ierarhiei tenisului mondial femin. Cu siguranta, incepand cu ziua de sambata, Li va deveni si cea mai urmarita jucatoare din lume, cel putin pentru o zi. Spun asta intrucat se asteapta ca meciul Li vs. Clijsters sa fie urmarit de peste 1 miliard de chinezi.