Australia - Japonia, FINAL - Asian Cup Qatar 2011

Ultimul act al Cupei Asiei Qatar 2011 ne va oferi un meci de gala intre doua dintre echipele care porneau si pe hartie cu mari sanse la castigarea trofeului: Australia vs. Japonia.
Sa derulam un pic timpul si sa vedem ce s-a intamplat ieri in cele doua semifinale.
Incepem cu "clasicul" Asiei, meciul care a opus doua dintre cele mai puternice echipe de pe continent:

Japonia - Coreea de Sud 5-2

Inainte de toate vreau sa spun ca am vazut ieri un meci de exceptie, intre doua echipe cu jucatori de clasa mondiala. Au fost faze derulate cu o viteza incredibila, combinatii pe metru patrat, executii tehnice de exceptie si multe multe alte ingrediente care impodobesc spectacolul fotbalistic de calitate. Am vazut totodata niste jucatori care sunt sigur ca pot face fata la orice club din lume, fie el Barcelona, Real, Chelsea sau Arsenal. Unul este deja acolo, ma refer la Park Ji-Sung de la Manchester, in timp ce altii, precum acest japonez Honda, pot ajunge oricand la cel mai inalt nivel. Apropo de Honda, am vazut ieri un jucator complet, de o inventivitate iesita din comun, care a fost decisiv pentru echipa sa.
Haideti sa vedem pe scurt cum au decurs ostilitatiile:
In fata a peste 16,000 de spectatori care au fost prezenti in tribunele stadionului Al Gharafa, Japonia a fost echipa care a pus prima presiune, insa primii care au fost mai harnici pe tabela au fost sud-coreeni.
Ki Sung-Yueng a fost cel care, cu ajutorul penalty-ului gratuit acordat de arbitrulul saudit, a facut 1-0. Meciul a urmat apoi un scenariu incredibil, cu ocazii pe banda rulanta la ambele porti si un penalty clar pentru coreeni, insa in compensatie neacordat. Cand mai erau 10 minute de jucat din prima repriza a iesit la rampa geniul Japoniei, Keisuke Honda, care a regizat excelent o pasa filtranta pentru Nagatomo, iar acesta la randul sau a pasat pentru golul lui Maeda de 1-1. In repriza a doua echipele au adoptat o tactica ceva mai pragmatica, ocaziile uriase lipsind de pe statistica, iar meciul a intrat in prelungiri. In prelungiri aveam sa intelegem, desi cred ca nu mai era necesar, de ce "unii cavaleri" apar in arbitraj pur si simplu din motive care nu au nicio legatura cu sportul. Astfel, in minutul 98, Hwang il blocheaza barbateste pe Okazaki in careu, iar arbitrul saudit, amintindu-si ca a gresit si invers, acorda 11 metrii. Executa si rateaza Honda, insa este pe faza Hosogai, care la nici 2 minute de la intrare, duce scorul la 2-1. Cand nimeni nu mai spera ca meciul va ajunge la penalty-uri, Hwang urca in atac si dupa o faza incalcita, face 2-2, si mai acorda Coreei o sansa.
Ceea ce a urmat la loteria penalty-urilor, ramane pana la urma o loterie. Coreea de Sud rateaza tot, japonezii inscrie de trei ori,  iar Japoniei i se acorda astfel sansa sa-si apere trofeul cucerit in urma cu 4 ani.


Australia - Uzekistan 6-0! de Ziua Nationala a Australiei

Socceroos patrund asemenea unei furtuni tropicale in finala editiei din acest an a Cupei Asiei, dupa un meci fabulos facut impotriva surprizei Uzbekistan. A fost un meci in care "cangurii" au marcat de 6 ori prin 6 jucatori diferiti.
Atacantul lui Hagi de la Galatasary, Harry Kewell a deschis scorul dupa numai 5 minute de joc, pentru ca mai apoi, jucatorul anului din Asia, Sasa Ognenovski (Seongnam), cu 11 minute inainte de pauza, sa duca tabela la un linistitor 2-0. 
In minutul 65, jucatorul lui Blakpool, David Carney, face ca zarurile sa fie aruncate, dupa ce inscrie simplu din careu pentru 3-0. Coroborata si cu eliminarea unui uzbec, partida s-a transformat intr-un macel, Australia reusind inca 3 goluri, prin Valeri, Emerton si speranta Kruse. Chiar daca nu a inscris, un rol important in acest succes l-a avut mijlocasul lui Brisbane Roar, Matt Mckay, autor a 3 pase de gol.



Asadar, sambata, 29 ianuarie ora 18:00: Khalifa Stadium din Doha va gazdui AUSTRALIA - JAPONIA ...

*vom reveni cu amanunte, iar daca daninho ajunge la meci, si cu transmisia LIVE !