"De la extaz la agonie", cu "fotbalul romanesc" in rol principal

Nu exista nimeni pe lumea aceasta care sa se priceapa mai bine decat romanul la datu' cu bata-n balta. Cand crezi ca toate merg ceas, cand laptele si miera tasnesc la tot pasul, iar muzica de petrecere si voie buna rasuna peste tot, exact atunci urmeaza lovitura de gratie, una precum o bomba atomica, care matura tot in calea ei. Sa trecem direct la fotbalul romanesc, acolo unde putem observa cel mai bine fenomenul transhumantei.
  Ca tot vorbeam de transhumanta, sa poposim la Steaua, acolo unde fericirea a durat vreo 180 de minute plus ceva minute de prelungiri sau mai pe scurt, doua etape. Cam asta a fost perioada in care "tipul cu 3 clase" si, totodata posesorul a catorva diplome cumparate, a realizat ca este "pe langa" centrul atentiei. fapt pentru care a iesit la rampa si a stricat tot ce se poate strica, de la atmosfera generala si pana la prestatia echipei. In ciuda tuturor bubelor pe care le are, cred ca Piturca este un om cu capul pe umeri, si va pleca din ograda micutului, fapt pentru care merita toata admiratia. Intrebarea care se pune este: Cine va fi urmatorul pe lista? Indiferent de nume, este clar ca numai un tampit s-ar mai incumeta sa calce pragul putred din Ghencea. In ceea ce-l priveste pe "ieuroparlamentar", cred ca episodul 'Piti' are sansele sa fie printre ultimele, daca nu chiar ultimul pentru el.
  Tot in Bucuresti, isi are sediul si acest incredibil club, Dinamo, cu o mie de conducatori, actionari, manageri delegati, directori tehnici si, probabil 2-3 jucatori, ca restul sunt betivi si curvari, conform presei de scandal. Ei bine, echipa cainilor se afla si ea pe cai mari, dupa victoriile din Liga 1, dar mai ales dupa mansa tur cu Hajduk, victorie clara 3-1. Nu mai incapea discutie, era evident ca eventul era la ei, iar in Europa League, mirosul primaverii poposea nestingherit in lojele afumate din Stefan cel Mare. Spre necazul lor, baietii au uitat un mic amanunt, si anume acela de a ramane cu picioarele pe pamant. In acest sens au fost "ajutati" de haiducii din Split, care le-au aratat ca "EL nu-i ca Liga 1" si nici Hajduk nu e Astra sau Sportul, si i-au pus cu botul pe labe, administrandu-le un scurt si la obiect 3-0.
Este clar ca Steaua si Dinamo nu sunt singurele exemple din fotbalul romanesc in care trecerea de la extaz la agonie e o chestiune de zile. Lista poate fi completata si de alti "flacai" precum cei de la Urziceni, FC Timisoara, Rapid, Craiova sau FC Vaslui, acolo unde lucrurile sunt cel putin la fel de intunecate.