Euro 2012, sferturi de finală fără cele mai frumoase echipe!

Fotbalul de pe bătrânul continent nu se dezminte. Dacă în Uefa Champions League am avut triumfătoare una dintre echipele cu cel mai urât fotbal din istoria competiției, iată că, parțial, lucrurile continuă pe aceleași coordonate și la Campionatul European.

Ajunsă la faza sferturilor de finală, competiția a rămas, iată, fără patru dintre echipele pentru care merita să deschizi televizorul: Russia, Danemarca, Croația și Suedia.

Primii au practicat un fotbal extrem de spectaculos, în care principala lor preocupare a fost ofensiva. Din nefericire pentru ei, au dat de Grecia, o Națională care nu știe prea multe, însă ce știe, o știe perfect.

În ceea ce-i privește pe danezi, aceștia au reușit trei meciuri peste așteptări. Au învins Olanda, au pierdut nemeritat cu Portugalia și au fost eliminați după un alt eșec, la limită, cu Germania, însă după un joc curajos.

Pe listă urmează Croația, echipa care, deși a fost dominată în ultimul meci din grupe cu Spania, a fost echipa mai perpendiculară, dar și echipa mai furată. Elevii lui Bilic au avut două penalty-uri mai clare ca lumina zilei.

Ultima pe listă, Suedia, a fost eliminată încă din etapa a 2-a a grupelor, însă după două partide extrem de spectaculoase, cu Ucraina și Anglia. Din păcate pentru Ibrahimovic și colegii săi, succesul categoric cu Franța a fost doar o confirmare a jocului bun, nu și o calificare în sferturi.

Urmează acum sferturile de finală, acolo unde vom avea două meciuri dezechilibrate la prima vedere, Portugalia - Cehia și Germania - Grecia, respectiv două derby-uri: Spania - Franța și Anglia - Italia.


Portugalia - Cehia
Dezechilibrat la prima vedere, meciul de azi ne poate readuce în prim-plan zgârcenia în joc a portughezilor din primul meci de la Euro, dar și dezlănțuirea lor din victoria cu Olanda. Nici Cehia nu e de neglijat, cel puțin nu echipa din ultimele meciuri, cu Grecia și Polonia.

Germania - Grecia
Cred cu tărie că, dacă va produce o mega-surpriză și va trece de Germania, Grecia nu se va mai opri până în finală. Va fi însă extrem de greu să vedem o reeditare a scenariului din 2004, întrucât Germania pare mult prea puternică acum, decât au fost atunci Franța, Cehia și Portugalia, adversarele elenilor.

Spania - Franța
Cu tot cu jocul lor plictisitor din cadrul acestui turneu, Spania nu are cum să nu treacă de Franța, acea Franța din meciul cu Suedia. Dacă nu vor schimba ceva, francezii sunt deja la aeroport.

Anglia - Italia
Una dintre cele mai urâte echipe de la Euro, Anglia pare a avea a doua șansă în meciul cu Italia, o echipă frumoasă de la acest turneu final, care și-a depășit postura de ”ucigașă a fotbalului”.