Atenție, Twente! Steaua este piaza rea a Europei!

În ultimii 15 ani, Steaua a reprezentat o prezență constantă a fotbalului românesc în competițiile europene inter-cluburi. Rezultatele au fost combinate, de la succese de răsunet (4-1 la Kiev), până la umilințe de ținut minte (0-5 la Haifa). Una peste alta, Steaua a fost acolo, a fost aplaudată, huiduită, atacată, ridicată în slăvi, sau pur și simplu ignorată. Cu siguranță că multe echipe au fost fericite după duelurile cu roș-albaștrii, precum Real, PSG, Slavia Praga, Napoli, Twente, Bayern sau Fiorentina. În același timp, există și o serie de formații care au avut de suferit după confruntarea cu românii, atât la momentul, cât mai ales în anii ce au urmat acesteia.
Să vedem acum de ce și pentru cine este Steaua o piază rea în Europa.

Sezonul 1997-1998, Steaua vs. Bastia, turul II al Cupei Uefa
După o dublă manșă în care s-a jucat la sânge, atât la figurat cât mai ales la propriu, Steaua s-a calificat mai departe, grație golurilor marcate în deplasare. A fost un 1-0 la București, gol Lavi Hrib, iar în returul din Corsica a fost un eroic eșec 2-3, însa suficient pentru calificare. Legat de ultimul, îmi amintesc că am văzut atunci un film care se apropia de unul horror. Astfel, după un 2-0 liniștitor la pauză și un om în plus, Steaua s-a văzut bătută, atât pe tabelă, 3-2, cât și în rândul lotului, unde Laurentiu Roșu & compania au simțit pe pielea lor primitivismul francezilor. Din păcate pentru “evul mediu” numit Bastia, Steaua avea să fie ulterior un adevărat blestem.
* Bastia azi: Lider, dar în Ligue 2. De menționat faptul că Bastia a jucat o bună perioadă și în National, un fel de Liga 3 franceză, acolo unde se lupta cu echipe gen: Fréjus St-Raphaël, Gap sau Pacy Vallée-d’Eure.

Sezonul 1999-2000, Steaua vs. West Ham, turul II al Cupei Uefa
Poate ca doar la 2-3 ani după această ispravă Steaua a realizat ce performanță enormă a reușit, intrucât în echipa londoneză puteam număra jucători precum Frank Lampard , Joe Cole sau Rio Ferdinand, care aveau să devină ulterior super fotbaliști în cel mai tare campionat din lume. Revenind la ispravă, Steaua a reușit un succes clar pe Ghencea, 2-0, goluri Roșu și Sabin Ilie, pentru ca mai apoi, în Anglia, să țină de scorul de 0-0 până la final.
* West Ham azi: După sezoane de chin absolut în Premier League, West Ham a retrogradat în Championship, ocupând actualmente locul 2.

Sezonul 2003-2004, Steaua vs. Southampton, turul I al Cupei Uefa
Incredibil, dar adevărat, James Beattie și Kevin Philips aveau să se încline atunci în fața golgheterului Stelei, Claudiu Răducanu și a servantului de serviciu al acestuia, Florentin Dumitru. Astfel, după un 1-1 scos în insulă, Steaua revenea pe Ghencea hotărâtă să apere cu dinții un 0-0. A fost în cele din urmă un 1-0 pentru roș-albaștrii, grașie nimeni altuia decât ”blocknotes” Răducanu.
* Southampton azi: Lider, dar nu în Premier League, ci în Championship.

Sezonul 2005-2006, Steaua vs. Lens, grupele Cupei Uefa
A fost de departe un meci care ar face parte dintr-un top 3 al celor mai bune jocuri prestate de roș-albaștrii în ultimul deceniu. Cu un antrenor în adevăratul sens al cuvântului pe bancă, Oleg Protasov, Steaua ștergea pe jos cu o echipă destul de solidă la acea vreme in Ligue 1, cu ”extraterestrul” Seydou Keita, Arouna Dindane și Alou Diarra în prim plan. Cu un Iacob în mare formă, un Goian ofensiv și un Dică posesor de 5 viteze, Steaua dădea motive de bucurie până și cuplului de comentatori ai TVR, Grădinescu-Cosmescu.
* Lens azi: Un rușinos loc 13 în Ligue 2, după ce în sezonul trecut din Ligue 1, Loți Boloni n-a reușit salvarea.

Sezonul Sezonul 2005-2006, Steaua - Halmstad, grupele Cupei Uefa
A fost a altă partidă excelentă a trupei lui Oleg Protasov în fața unei echipe suedeze care a făcut simplu act de prezență în această competiție. Odată cu acest success, roș-albaștrii se calificau pentru a doua oară consecutiv în 16-imile de finală ale Cupei Uefa.
* Halmstad azi: Tocmai au retrogradat din prima ligă, după ce au ocupat ultimul loc.

Sezonul 2005-2006, Steaua vs. Betis Sevilla, Optimi de finala- Cupa Uefa
În același sezon de grație al fotbalului românesc, Steaua realiza împotriva spaniolilor de la Betis, o mare surpriză în Europa. După un 0-0 la București, în exilul de pe Lia Manoliu, Steaua mergea pe Estadio Manuel Ruiz de Lopera, cu lecția apărării bine învățată. A fost de departe cel mai bun meci al lui Nicoliță în tricoul Stelei, acesta reușind să deschidă scorul imediat după pauză. Apoi, eliminarea vedetei Joaquin și, în mod paradoxal, ratările incredibile ale spaniolilor, cu Dani în pole-position, aveau să păstreze imaculată poarta lui Carlos. Mai mult, Steaua a reușit desprinderea, mai intâi prin Iacob, pentru 2-0, pentru ca mai apoi cireașa de pe tortul calificării să fie așezată de Bănel, cu un nou gol, cel de 3-0. Este memorabilă imaginea acelui copil din tribunele stadionului Manuel Luiz de Lopera, care, imediat dupa golul 3, izbucnește în lacrimi.
* Betis azi: Se îndreaptă din nou către Segunda, ocupând un modest loc 16.

Sezonul Sezonul 2005-2006, Steaua vs. Sampdoria, grupele Cupei Uefa
Steaua a încheiat la egalitate, scor 0-0, partida din grupele Cupei UEFA împotriva celor de la Sampdoria, chiar pe stadionul acestora. A fost al doilea pas al roş-albaştrilor în drumul spre cea mai mare performanţă a unei echipe de club din România, după 1990, când Dinamo a jucat semifinala Cupei Cupelor. In fata a 25.000 de spectatori, care au creat o atmosfera senzaţională, trupa lui Oleg Protasov a controlat excelent jocul, fiind laudată de presa din "Cizmă".
* Sampdoria azi: Locul 10 în Serie B.

Sezonul 2005-2006, Steaua vs. Middlesbrough, semifinala Cupei Uefa
Dacă pana acum, cele “blestemate” au fost in proportie de 100% (cu exceptia lui Lens) echipe eliminate de Steaua, Boro este exceptia care confirma regula, intrucat englezii au eliminat echipa ros-albastra in semifinalele Cupei Uefa.
Acel 1-0 la Bucuresti pentru Steaua din tur, avea sa fie urmat de un intermediar 3-0 pentru echipa din Ghencea, dupa golurile lui Dica si Goian pe Riverside, pentru ca in final sa realizam cu totii ca, totusi, suntem romani, 4-3 la general si out.
* Middlesbrough azi: Locul 8 în Championship

Pe lista echipelor care au avut de suferit după duelurile cu Steaua mai putem include: Galatasaray, trupă care a avut sezoane negre; Parma, care a și retrogradat; Hertha Berlin, care asemenea italienilor a ajuns în liga secundă, Lyon, care n-a mai reușit să câștige titlul în Ligue 1 din 2008 încoace.

Azi, Steaua încearcă să arunce blestemul pe Twente! Dacă va reuși sau nu să se califice, contează mai puțin, cert este că olandezii ar trebui să privească cu teamă către viitor! Și Middlesbrough, cu Steve Mclaren a eliminat Steaua, iar viitorul englezilor a fost unul cât se poate de negru!

foto