Nu mai dați în suporteri, dați în huligani!

Peste tot pe unde privești în aceste zile, după incidentele de duminică, vezi tone de acuzații la adresa așa-zișilor suporteri, care, vezi Doamne, sunt singurii vinovați de vandalismele din București. Chiar dacă lucrurile sunt complexe, ele pot fi simplificate și analizate pe bucăți.

Astfel, chiar dacă acei derbedei care s-au comportat precum niște animale (și aici îmi cer scuze că jignesc dobitoacele) ar fi susținătorii unor echipe din capitală, ei nu pot fi catalogați ca suporteri. Nu, pentru că ei sunt sunt doar niște specii primitive, care nu au ce căuta într-o societate cât de cât modernă, fie ea și dintr-o țară înapoiată precum România. Definiția suporterului nu este similară cu ceea ce au făcut acei indivizi în oraș.
Auzim tot mai des formularea ”cei identificați fac parte din galeria x sau galeria y”. Poate că fac, însă nu-i putem cataloga drept ”suporteri”, ci huligani de cea mai joasă speță. Suporterii nu smulg pietre din borduri pentru a da în forțele de ordine. Suporterii nu agresează cameramani nevinovați. Suporterii nu vandalizează magazine și spații publice. Suporterii nu se ascund în spatele protestelor pentru a fura apoi din magazine.

Așadar, e simplu, toți acei instigatori de duminică din capitală, care au stricat o demonstrație cât se poate de pașnică, nu au fost suporteri, ci niște înapoiați care trebuie izolați de lumea civilizată. Adevărații suporteri sunt cei care își susțin echipa, aici cauza, cu demnitate și mândrie, nu cu sălbăticie și primitivism!

Pentru cei se îndoiesc de faptul că acei huligani fac parte din facțiunile extremiste al galeriilor echipelor din București (sau Ploiești), îi invit să deruleze un pic timpul și să vadă: golănia fanilor de la Dinamo-Rapid, rușinea de la Dinamo - Slovan Liberec sau comportamentul animalic a unei părți a galeriei ”Lupilor galbeni” de la meciul Petrolul-Steaua.

foto