Balonul de aur nu te face mai "fotbalist", dar te face o legendă!!

Așa cum amintea și talentatul meu coleg, Beni_Ono, Messi a luat Balonul de Aur a treia oară consecutiv în carieră. Tot Beni, în articolul său, publicat pe cel mai bun blog colectiv de sport din România, concluziona că, pentru a ajunge o legendă, Messi trebuie să câștige și campionatul mondial cu reprezentativa Argentinei.
La o primă vedere, opinia lui pare una cât se poate de obiectivă. Ești campion mondial, ești automat o legendă în întreaga lume. Istoria te reține, documentarele cu tine vor curge peste ani și ani, iar tinerii te vor adula pe vecie.
În ciuda acestei prime impresii, dacă ar fi să gândim în profunzime, și aici mă refer la analiza adâncă a realității zilelor noastre, am vedea că lucrurile nu stau exact așa. Înainte de toate, trebuie să spunem că, indiferent de câte Baloane de Aur va câștiga Messi de acum încolo, el va rămâne în istoria fotbalului ca o SUPER LEGENDĂ.
Apoi, este extrem de sensibila chestiune legată de Campionatul Mondial, competiție pe care Messi nu o are în palmares și, la cum decurg lucrurile, probabil că nici nu o va avea prea curând (aș paria că n-o va câștiga niciodată).
Legat de valoare inegalabilă (sau nu) a lui Messi, problema care se pune acum este una cât se poate de simplă: Este Cupa Mondială din zilele noastre o competiție mai valoroasă decât Uefa Champions League ? sau Care dintre cele două competiții este mai ușor de câștigat ?
Mulți ar fi tentați să spună Liga, aducând argumentul ”cumperi ce-i mai bun de pe piață”, în comparație cu întrecerea naționalelor, acolo unde joci cu ce ai la îndemână. În ciuda acestui capitalism din Uefa Champions League, Messi dovedește de 3 ani încoace că nu are rival. Fie că vorbim de Sir Alex, mega-gigantul Mourinho sau orice alt oponent, Messi nu a putut fi oprit. Atenție, vorbim doar de UCL, nu și de Primera Division, Supercupa Europei sau Campionatul Mondial al Cluburilor, competiții la care Messi este de departe de neegalat. Așadar, am rezolvat partea cu legenda.
În schimb, dacă ar fi să vorbim de partea cu Argentina, Messi are o minoră problemă. Da, nu câștigă trofee, însă asta este cauza unui complex de împrejurări. În primul rând, Messi nu dă 100% pentru naționala țării sale, lucru josnic pentru el, însă cât se poate de real. Apoi, puținul său apetit de a juca fotbal pentru națională este înfrânat, fie de ”materialul” fotbalistic din lotul Argentinei, fie de mediocritatea băncii tehnnice. Să nu uităm că la Campionatul Mondial din Africa de Sud Argentina a avut cel mai slab selecționer posibil, în persoana lui Maradona.
Situația lui Messi nu e singulară. Observăm zeci de fotbaliști care, atunci când îmbracă tricoul echipei naționale, suferă o transformare radicală față de momentul în care își reprezintă clubul.
Cu riscul de a-mi atrage sute de critici, o spun clar: Uefa Champions League este mult peste Campionatul Mondial, iar câștigarea ei reprezintă apogeul unui fotbalist în zilele noastre!

foto