Steaua reinventează tikitaka la Haifa! Becali: ”Asta-i Steaua ce-am poftit!”

Niciodată jocul Stelei nu a fost atât de fermecător cum a fost în această în Israel. Nu o spunem numai noi, ci o spun toate agențiile de presă din străinătate, care au rămas pur și simplu impresionate de ceea ce a putut să arate Steaua la Haifa.

Pasele din prima, posesia (de 85%), un-doi-urile, execuțiile de efect, călcâiele lui Florin Costea, omogenitatea fraților Costea, siguranța dezarmantă a portarului Stanca (Piți, uită-te bă și încoa'), sunt doar câteva dintre elementele care au atras atenția presei din Vestul Europei. Apropo de presa străină, celebra publicația spaniolă AS, a titrat cu litere de o șchioapă, undeva lângă rubrica de matrimoniale, ”Steaua reinventează Tikitaka!”, făcând trimitere la jocul echipei roș-albastre.

Haideți să dăm Caesar-ului ce-i al Caesar-ului și să ne scoatem cu toții pălăria, baticul, eșarfa, gluga, poșeta (dacă ne numim MonicaCO) în fața acestui om modest, dar URIAȘ ANTRENOR, care este ILIE STAN! Aplauze prieteni și rușine tuturor celor care s-au îndoit de acest miracol de om. Da, rușine celor care au zis că Stan e o slugă; rușine celor care l-au considerat un antrenor expirat; rușine celor care l-au numit lingău sau pupinbecalist; rușine celor care au râs de antrenamentele sale pe dansul pinguinului!

Revenind la joc, acesta a curs într-o singură direcție, iar scorul de 5-0 pentru Steaua cam spune totul despre realitatea din teren. Dubla lui Florin Costea (secunda 4, 69'), foarfeca laterală a lui Mihai Costea (23'), șutul de la 45 de metri a lui Bicfalvi în vinclu (77) și voleul inimaginabil din prelungiri al lui Tatu au constituit renașterea acestei echipe de tradiție a fotbalului european. Să nu uităm nici golul anulat eronat înscris de Bourceanu în minutul 88 sau cele două hențuri clare comise de israelieni.

În final trebuie să dăm și șefului ce-i al patronului, Gigi Becali, cel care a plecat de pe stadion pe brațele fanilor evrei. Rămâne antologic gestul a celor 40,000 de oameni, care, deși echipa lor era condusă cu 5-0, au scandat ”We love you Gigi!”. Frumos! Iată că spiritul fotbalului învinge toate frontierele dușmăniei!

După acest galop de tikitaka al Stelei în Israel, publicația germană ”Bild” a scris ”Steaua face ravagii, Schalke tremură”. În continuare, pur și simplu prin prisma norocului, nemții se află în fruntea clasamentului, însă zilele lor acolo sunt numărate. În etapa viitoare din Europa League, Steaua va juca returul cu Maccabi pe Național Arena, acolo unde, cei 50,000 de fani steliști au șansa să-și vadă și să-și aplaude idolii!

PS: Da, e un pamflet, însă la valoarea fotbalului românesc din această perioadă, va trebui să ne axăm mai mult pe imaginație! Măcar noi să avem imaginați, dacă frații Costea, Bicfalvi sau Tănase nu sunt în stare să se ridice nici măcar la nivelul unui gândac de colorado!

foto