Bacalaureatul fotbalului românesc !

Proști, dar mulți sau Mulți, dar proști ? Iată o dublă de aur care descrie în modul cel mai precis cu putință ceea ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla în societatea românească de acum și în pururea vecii vecilor. Nu zicem că românii sunt proști, însă îi dăm dreptate lui Alexandru Lăpușneanu, cum ar zice nenea Cațavencu.
Probabil că vă întrebați ce legătură există între bacalaureat, proști, Lăpușneanu și fotbalul românesc. Extrageți adjectivul din cuvintele enumerate și veți afla.
Pentru a nu mai pierde timpul cu chestiuni filozifice, haideți să trecem la oile noastre didactice. Am avut așadar a doua sesiune a Bacalaureatului, una cu miros de vanghelie pe toate ariile, fie că vorbim de limba română, matematică, istorie sau orice alte domeniu de umplutură. Dacă în prima sesiune au picat 60%, nu mai avem nicio îndoială că în a doua au picat toți. Pe undeva e de înțeles, având în vedere că a fost vara, concediu, discoteci, party, nunta lui Borcea etc. Cui naiba să-i mai ardă de carte ?
Tocmai din această cauză, venim acum cu o propunere care are mari șanse să salveze intelectul românesc, cel puțin pe cel din fotbalul mioritic. Astfel, dacă tinerii n-au timp și nici cap pentru variantele clasice, haideți să vedem cum s-ar descurca elevii cu Variantele de Limba Română, Matemtică, Istorie și Geografie axate pe fotbalul românesc:

Subiectul I (Limba și Literatura Română)
Se dă textul: “Vorskla Poltava elimină pe Dinamo”.
Pe foaia de examen sau pe o altă hârtie pe care o aveți la îndemână, șervețel, ambalaj de ciocolată, etc. scrieți răspunsul la următoarele întrebări:

1. Cine elimină pe Dinamo?


2. De unde vine Vorskla?

3. Extrageți echipa eliminată din text.

4. Desenați stema lui Dinamo fără câini și extrageți metafora

5. Scrieți un alt nume de echipă de 2 lei în afară de Vorskla care a eliminat-o pe Dinamo. Dacă nu vă amintiți e bun și un nume de rușine internă, gen Foresta.

6. Alcătuiți o scurtă compunere în care să vă imaginați o calificare a lui Dinamo în grupele Uefa Champions League.

7. Analizați textul în 3-4 pagini, sau la alegere scrieți un banc caracteristic loserilor din Ștefan cel Mare.

Subiectul II (Matematică)

1. Aflați înălțimea jucătorului Elton din ecuația: eltonX = 360cm (x=?)


2. Suma a două supendări este 6 etape. Suspendările sunt egale. Aflați măcar una dintre cele două echipe suspendate, dat fiind faptul că acestea vin sunt din București
3. Borcea avea 3 copii din prima căsnicie. Vine Mitică și zice că Borcea mai are unul din flori. Între timp, noua soție naște gemeni. Câți copii va avea Borcea în anul 2016, dacă în 2013 următoarea soție va naște tripleți ?

4. Desenați un câine cu coada între picioare.

5. Imaginați-vă o ceafă de porc triunghiulară regulată de la Casa Fotbalului.

6. Puneți în ordine crescătoare următoarele retrageri de la echipa națională: Rădoi, Hagi, Chivu, Mutu, Luțu, Vasile Jercălău.

7. Gândiți-vă la două escapade ale lui Mutu la alegere și scrieți-o pe cea în care a băut cel mai mult.


Subiectul III (Istorie)


1. Asociați următoarele echipe din Liga 1 cu anii în care s-au desființat: Unirea Urziceni, Rocar București, Fulgerul Bragadirul, Transpirația Tușnad și Universitatea Craiova.


2. Scrieți un scurt text istorico-fotbalistic folosind următoarele cuvinte: blat, Giani Kiriță, Ștefan cel Mare, Pinati, lovitură liberă indirectă, folcloriste, Pițurcă.

3. Faceți un portret al lui Jean Pădureanu așa cum vi-l imaginați.

4. Ordonați cronologic următoarele blaturi: U Craiova - CFR Cluj 2-3, FC Vaslui - Steaua 0-3, Ceahlaul PN - Dinam0 1-2 și CFR Cluj - Oțelul 0-1.

5. Ce echipă s-a format în urma Marii Uniri de la 2009 dintre Internațional Curtea de Argeș și Pandurii Lignitul Târgu Jiu?

6. Deduceți o calitate a conducătorului George Becali plecând de la cuvântul brânză.

7. Analizați comparativ în 2-3, maxim 4 cuvinte funcția de manager de 2 zile a lui Mihai Stoica la FC Vaslui și cea de 47 de ani a lui Gheorghe Ștefan la Ceahlăul. Încercați să analizați din cel puțin 3 perspective (rezultate, blaturi, pumni în gură) și să construiți un text care să respecte rigorile unei scrieri microbistice cu caracter academic. Depășirea limitei de 4 cuvinte duce la excluderea din examen!

8. Alcătuiți un scurt text istoric despre căderea Regimului Mititelian de la Craiova, plecând de la următoarea afirmație ”Bă, mânca-v-aș...”

Subiectul IV (Geografie)

1. Comparați din punct de vedere al limbajului injurios următorii conducătorii: Marian Iancu și Giovanni Becali, specificând gloata geografică din care provin.


2. Enumerați două blaturi făcute de Gloria Bistrița. Dacă nu vă amintiți, enumerați doi vecini ai acestei echipe care au recurs la blaturi.

3. În 7-8 pagini, analizați fauna, flora și relieful complex al palatului lui Gigi Becali.

4. În ce punct cardinal al României este situată Concordia Chiajna?

5. Pasuri și trecători: Cine a spus “Ar fi un pas uriaș pentru echipa noastră să trecem de Sparta Praga”?

6. Alegeți variant corectă: Nunta lui Cristi Borcea a strâns: a) 2 milioane de dolari, b) 1 milion + un Bentley second-hand c) 100 de mii + 25% din Roșia Montană

7. Conform unor măsurători, Gloria Bistrița ar avea la activ 1789 de blaturi cu echipe din sud-vest, conform altor măsurători ar avea 1456 cu echipe din nord-est. Care credeți că este varianta corectă. Argumentați.

PS. Oricât de mult s-ar chinui acest text să fie un pamflet, el pare o variantă de luat în seamă pentru următoarea generație de tineri care vor susține examenul de Bacalaureat!