Poftiti la rugby! Bonus: Video de colectie!

Inainte de toate vreau sa precizez clar faptul ca NU imi place deloc acest sport, chiar nu ma atrage nimic la el. Acum o sa-mi spuneti: "da bine mah, nici macar un body check sau o bataie ca-n filme nu te face sa clipesti ?", o remarca plauzibila in unele situatii, insa nu si in ceea ce ma priveste. Credeti-ma, nu exagerez, pentru ca de 3 ani convietuiesc cu una dintre cele mai iubitoare tari de rugby din lume, si stiu cum e sa ai parte zi de zi ce ceva ce nu iti place, fie ca vrei, fie ca nu vrei. Este ca si cum te-ai duce in Statele Unite si ai da de prostia aia numita fotbal american. Vreau sa fac o paranteza aici: sa nu se creada ca incerc sa compar rugby-ul cu ineptia aia din SUA, nu, incercam doar sa asimilez popularitatea acestor doua fenomene.
Revenind la acest sport foarte popular in Australia, rugby-ul, trebuie sa precizez din capul locului faptul ca el nu este numai printre preferintelor locale in materie de sport, alaturi de AFL si cricket, ci si o religie, un mod de a fi penntru oamenii in varsta si pana la copii.
Dar, pentru a intelege dominatia acestui sport la Antipozi, e destul sa-l comparam cu fotbalul (cel european). Astfel, un derby intern din A-League aduce, pe un stadion cu o capacitate de 80,000 de locuri, circa 20,000 de spectatori, pe cand un meci din National Rugby League (NRL) se joaca preponderent cu casa inchisa.
Cel mai popular eveniment rugbistic, si totodata sportiv, al anului, este asa numitul "State of Origin", o serie de 3 meciuri jucate intre statele Queensland si New South Wales, un fel de Barcelona-Real, ca ambitie, indarjire si orgolii.
Conceptul care sta la baza acestui "State of Origin" este acela ca un jucator are dreptul de a juca pentru acel stat in care a debutat ca senior. Astfe, spre exemplu, daca un jucator a debutat ca senior in Sydney, iar in prezent el evolueaza la Broncos (Queensland), el va evolua in marele meci pentru New South Wales.
Debutul acestui duel inter-state s-a inregistrat in 1982, cand Maroons (QLD) au invins cu 2-1. Iata si palmaresul acestui duel de traditie:

In ceea ce priveste campionatul intern, National Rugby League, acesta este unul alcatuit din 16 echipe, care, daca nu ma insel, sunt impartite in doua serii a cate 8. Cateva dintre cele mai reprezentative "teamu-uri" sunt: Rabbitohs, Warriors, Bulldogs, Cowboys, Roosters, Raiders, Sea Eagles, Titans etc.
Daca tot ce v-am spus pana acum vine ca un somnifer, e timpul sa va trezesc cu niste faze de senzatie din meciurile de rugby locale. Se rup cerurile cand se ciocnesc monstrii astia! Priviti:




Inainte de a incheia vreau sa-i dedic acest articol lui Badara Adrian Eugen, omul care, intr-o tara de microbisti, a avut curajul de a lansa un blog de rugby. Va reamintesc ca blogul sau a ocupat locul 2 la Cel mai bun blog de sport din 2010!  Felicitari Adrian! Te astept in Australia, locul unde trebuia sa te nasti!