Fotbalul italian la pamant in Europa (?)

Faptul ca Premier League calca in picioare Serie A la absolut toate capitolele nu mai este un secret pentru nimeni. Meciul de ieri seara dintre AC Milan si Tottenham nu este decat o picatura intr-un ocean al neputintei, de care dau dovada echipele din Italia in competitiile europene din ultima perioada, INCLUSIV ANUL TRECUT. Am accentuat asta cu anul trecut, deoarece voi fi contracarat cu argumentul Inter Milano (sau mai bine zis Jose Mourinho), care au triumfat in Liga Campionilor, dar despre asta, imediat.
Revenind la meciul dintre Milan si Tottenham, pentru ca de la el am aprins fitilul, am vazut cu totii cum o echipa buna din Anglia pune la respect liderul autoritar din Seria A, si nu orunde, ci chiar pe terenul acesteia din urma. Stiu ca dubla mansa poate schimba radical soarta calificarii, desi eu nu cred, insa ceea ce ramane dupa meciul de ieri seara, este acea imagine a fotbalului italian mohorat, trist si fara niciun pic de vlaga in fata, poate nu a celei mai bune echipe din Anglia, insa a unui Tottenham solid, matur care a predat o lectie tactica de tinut minte. Imi revin in memorie momentele de dupa golul lui Crouch, cand Milanul, care are totusi niste jucatori de clasa in echipa, juca precum o echipa aflata in avantaj.

* Sa vedem acum, in trecutul mai mult sau mai putin apropiat, alte momente in care FOTBALUL ITALIAN a fost la pamant in Europa:

1. Incep tot cu AC Milan, care, in sezonul trecut al Ligii Campionilor, a fost pur si simplu zdrobita de Manchester. A fost un 7-2 la general pentru Rooney & compania, 3-2 in Italia si 4-0 fara drept de apel in Anglia.

2. Ramanem la duelul Premier League vs. Milano, si mergem la dubla Inter - Tottenham, din actuala editie a UCL. As incepe cu acel senzational "Gary Bale show", din partida Inter-Tottenham 4-3, cand, desi in inferioritate, englezii au reusit sa revina de la 0-4, doar timpul facand ca un 4-4 sa fie evitat. In returul de pe "White Hart Lane", italienii au fost palizi, chiar foarte palizi, in joc, in atitudine, fiind invinsi clar cu 3-1. Avem pana acum un scor de 7-5 in favoarea englezilor, in duelul Tottenahm vs. Milan City (AC & Inter), iar batalia nu e incheiata.

3. Parcursul de-a dreptul penibil al celor de la Juventus in actuala editie a Europa League. Stiu, nu i-a interesat, insa da-o naibii de meserie, atunci cand joci intr-o grupa cu Manchester City, Lech Poznan si Red Bull Salzburg, si te consideri macar un sfert fotbalist in Serie A, nu ai voie sa ratezi cel putin locul 2.  Va reamintesc ca Juventus nu a castigat niciun meci in aceasta grupa, remizand in toate cele 6 partide din grupe, acel 3-3 acasa cu Lech fiind de rasul curcilor juventine.

4. Derulez un pic spre parcursul celor de la Napoli in grupele Europa League. Ei bine, Napoli a suferit pentru calificare, pana in minutul 91 al ultimei partide din grupe. Cu alte cuvinte, daca in fata lui Liverpool nu au putut emite pretentii (desi aia jucau cu echipa a 2-a), napoletanii nu au reusit sa invinga Utrecht in dubla mansa, au scos un egal chinuit la Bucuresti si au batut in Italia pe Steaua cu 1-0, dupa un gol in prelungiri. Acum, stau si va intreb, cum saracia, o echipa de locul 2 din Serie A poate intampina probleme impotriva unei echipe antrenate de Marius Lacatus.

5. Va spun doua nume: Carlo Anceotti si Roberto Mancini si va intreb, ce au in comun cei doi antrenori italieni ? Astfel, in afara faptului ca amandoi antreneaza in Premier League, acestia sunt doi tehnicieni care, desi stau pe un căcălău de bani la Chelsea si Manchester City, nu sunt in stare sa tine pasul cu United si Arsenal in lupta pentru suprematie. In ceea ce-l priveste, Ancelotti s-a scos in-extremis in sezonul trecut, cand echipa lui a castigat trofeul in Anglia, insa jocul lui Drogba & compania s-a bazat pur si simplu pe talentul extraordinar de care dispun acesti jucatori. S-a vazut asta anul trecut in Champions League, acolo unde, in fata lui Mourinho, cu 2-3 clase superior, Chelsea s-a pierdut in ceata, Ancelotti ramanand fara replica.

In final, revin la ceea ce promisesem mai sus, sa discut despre sezonul trecut, cand Inter, o echipa din Italia, s-a impus in Liga Campionilor. Da, am spus bine o echipa "din Italia" si nu o "echipa italiana". Sunt doua nuante, care, desi la o prima vedere par a se suprapune, daca e sa le analizam mai in detaliu, ajungem la o cu totul si cu totul alta concluzie: In primul rand, Inter s-a bazat pe un prim 11 format aproape exclusiv din jucatori straini, iar apoi, principalul atu al italienilor a fost nimeni altul decat Jose Mourinho. Daca ne uitam unde e azi Inter, cu acelasi lot de anul trecut, realizam cine a fost actorul principal din ultimele sezoane de acolo.