In direct de pe Suncorp Stadium: Brisbane Roar vs. Melbourne Victory

Pentru prima data de la aterizarea mea in Australia am decis ca este cazul sa sparg gheata si sa merg si eu sa asist de la fata locului la un meci de fotbal european. Am punctat aceste ultime doua cuvinte intrucat aici in Australia cuvantul "football" trimite la acel sport (in opinia mea o tampenie) numit de localnici AFL. Cel putin din punct de vedere al numarului de spectatori pe care il are, dar si din punct de vedere financiar, acest fotbal australian este cea mai populara competitie de pe continent. Sincer, credeam ca rugby-ul e, insa iata ca m-am inselat. Oricum, fie ca e rugby, AFL sau acel si mai cretin sport cricket, au aceeasi insemnatate pentru mine, si cred ca pentru orice european venit de curand prin zona, adica 0.




Revenind la meciul la care am asistat sambata si de la care puteti vedea cateva poze mai sus, Brisbane Roar vs. Melbourne Victory, pot spune ca impresia pe care mi-a lasat-o fost una extrem de placuta. In primul rand, daca ar fi sa vorbesc de spectatori, acestia reprezinta un public extrem de civilizat, care, chiar daca are acces la alcool (tone de bere consuma astia, inainte, in timpul si mai ales dupa terminarea partidei), ramane la un comportament in limitele bunului simt. De exemplu, am asistat la o scena pe care nici nu mi-as fi imaginat-o la un meci din alt campionat, si anume, un suporter al celor de la Melbourne Victory a nimerit exact in mijlocul galeriei celor din Brisbane Roar. Ghiciti ce a patit? A fost desfigurat in bataie, scuipat, i s-au rupt 3-4 coaste? Nu, nicidecum. A "beneficiat" doar de o scurta baie de bere din partea gazdelor, insa totul a avut loc intr-un mod cat se poate de amical.

Tot referitor la spectatori, se va observa si in poze, acestia nu merg la meciuri in numar foarte considerabil. Spre exemplu, stadionul Suncorp din Brisbane (imagine), care are o capacitate de peste 52,000 de locuri nu gazduieste mai mult de 10-15,000 de spectatori la meciurile de fotbal ale celor de la Roar. In schimb, un meci de rugby, respectiv AFL, se joaca cu casa inchisa.

Meciul in sine a fost unul destul de bun, in care gazdele, aflate in urmarirea liderului Adelaide United, nu-si permiteau nici un pas gresit. Astfel, golul a picat relativ repede, in minutul 25, marcator Mitch Nichols, iar meciul a inceput sa curga in directia asteptata de cei 10,000 de fani din tribune. La pauza s-a intrat cu 1-0 pentru Roar. De la cabine aveau sa revina doua echipe total schimbate, lucru care s-a vazut imediat pe tabela, unde oaspetii au restabilit egalitatea prin Robbie Kruse. Mai mult, ocaziile au inceput sa curga la poarta gazdelor, numai norocul si inspiratia goalkeeper-ului pastrand tabela neschimbata. Insa, cand nimeni nu mai spera, fericirea gazdelor avea sa reinvie in minutul 78, cand, nou-intratul Carlos Solorzano a facut 2-1 pe tabela. Asadar, scor final Roar vs. Victory 2-1.


Iata si celelalte rezultatea ale etapei:
Adelaide United - Wellington Phoenix 3-0
Melbourne Heart - Gold Coast United 0-0
Perth Glory - FC Sydney 0-3
Clasamentul dupa 11 etape se prezinta astfel:
1. Adelaide United 25 p.
2. Brisbane Roar 22 p.
3. Gold Coast United 15 p.
4. Central Coast 15 p.
5. Melbourne Victory 14 p.
6. Melbourne Heart 13 p.
7. Wellington Phoenix 12 p.
8. Perth Glory 11 p.
9. North Queensland Fury 10 p.
10. Newcastle Jets 8 p.
11. FC Sydney 7 p.