Cateva cuvinte si despre cei "foarte foarte"

    Mondialul din Africa de Sud s-a incheiat cu o merituoasa campioana, Spania, cu o vicecampioana Olanda care de asemenea merita toate aprecierile, dar si cu multe ecouri. S-au stabilit Balonul de Aur, Cel Mai Bun Tanar Jucator, Cel Mai Bun Portar, plus multe alte distinctii de acest gen.
    Nu e mai putin adevarat nici faptul ca am avut si un mondial al deceptiilor, al deziluziilor, cauzate de unii fotbalisti de la care se astepta foarte mult. S-a adeverit inca o data faptul ca acea expresie cu "pomul laudat" nu este doar o vorba aruncata in vant. Inainte de a-mi prezenta primul 11 al 'lemnelor' de la acest mondial as vrea sa-i trec pe scurt in revista si pe premianti, sau mai bine zis pe cei pe care i-am considerat a fi cei mai buni 11 fotbalisti de la acest mondial. Acestia sunt Casillas -M.Pereira, S.Ramos, P.Lahm, D.Lugano -Iniesta, Sneijder, Oezil, Schweinsteiger - Forlan, Villa.
   Acum, sa trecem la vedetele de plastilina ale turneului recent incheiat, care dupa ce au fost asteptate cu surle si trambite in Africa, au incheiat turneul in genunchi, scuipand, injurand sau pur si simplu plangand din cauza neputintei.
   Sa incepem cu postul de portar, acolo unde trebuie sa dam Caesarului ce-i al Caesarului sau mai bine zis loser-ului ce-i al loser-ului. In fine, cert este ca postul de portar in echipa lemnelor este ocupat de un titular incontestabil: Robert GREEN. Acestuia i-au fost suficiente 45 de minute la acest turneu final, in meciul contra SUA, pentru a-i demonstra lui Capello ca merita, merita cu varf si indesat sa ia loc pe calduroasa banca de rezerve.
   Nici sistemul defensiv al echipei celor ce n-au cuvantat la acest mondial nu duce lipsa consistenta. Primul din angrenajul defensiv este Nemanja VIDIC, sarbul care, desi la Manchester United joaca exclusiv pe postul de fundas, la acest mondial a avut o dubla sarcina si a indeplinit si rolul de portar, asta intamplandu-se dupa cum bine stiti in meciul Germania-Serbia, la scorul de 1-0 pentru echipa sa. Daca mergem pe principiul, putin modificat, conform caruia cine are batrani sa-i scoata la pensie, ajungem la tutankamonikul Fabio CANNAVARO, un fundas de fier, insa un fier ruginit fata de acum patru ani, prin care si-au facut carare pana si cei mai "de temut" atacanti din Noua Zeelanda. Ajungem acum si la primul defensivo-lover al echipei, si anume fundasul englez Ashley COLE, un Don Juan al internetului, care avea o metoda inedita de a-si intari 'capacitatea fizica' inaintea meciurilor: agatarea de pitipoance pe internet. Rezultatul: in loc de o pitipoanca a "agatat" un Thomas Muller, care i-a tras o partida, nu de sex, ci de fotbal, pe care o va tine minte mult si bine.
   Trec acum la linia mediana a terenului, acolo unde vom gasi alte vedete "bolnave" de la acest mondial. Inainte de a-l pomeni pe primul crai, as aduce in prim-plan un alt proverb improvizat -"iarna nu-i ca vara, dar nici Premier League nu-i ca Nationala". Da, ati ghicit, despre el este vorba, nimeni altul decat jucatorul care marcheaza la foc automat pentru Chelsea, si,  din an in Pasti pentru Anglia, nimeni altul decat Frank LAMPARD. Pe langa faptul ca a avut o evolutie stearsa, acesta a mai avut si ghinionul sa intalneasca un arbitru miop la meciul impotriva Germaniei, la acel gol vazut de intreaga planeta, mai putin de arbitru si de caracatitul Paul. Sa trecem la un alt ex-campion mondial, in persoana lui Daniele DE ROSSI, care pe langa faptul ca a pus serios umarul la triumful Italiei in "cucerirea" locului 4,  a 'suferit' faultul mondialului (vedeti aici cum musca un tantar :) Nici joga mai putin bonito nu lipseste de la mijlocul terenului, fiind reprezentata de un jucator Felipe MELO foarte 'inteligent', un autogol + o eliminare in meciul pierdut cu Olanda.
    Cam atat cu mijlocasii. E destul cu trei, deoarece avem in fata un careu de asi...de bata, care poate, poate o vor baga in ate. Primul, este un jucator care a marcat miliarde de goluri in Premier League, Champions League, Cupa/ Cupa Ligii Angliei, insa la Mondialul din Africa de Sud a fost dat disparut: Wayne ROONEY. Mergem mai departe si dam de un "cocos", Nicolas ANELKA, a carui evolutie la mondial se rezuma la celebra fraza mai putin ordodoxa adresata umilului Domenech "bip bip bip". Inchei lista cu un duo care se lupta de vreo 2-3 ani pentru titlul de Jucatorul Lumii, insa care la acest mondial au fost doua crunte deziluzii: Cristiano RONALDO si Lionel MESSI. In urma lor nu au ramas prea multe amintiri placute dupa aceasta competitie, ba dimpotriva, Ronaldo ne-a "daruit" o flegma de toata prospetimea dupa infrangerea cu Spania, in timp ce Messi, jucatorul care marcase o caruta de goluri pentru Barcelona, a terminat mondialul cu nici mai mult nici mai putin decat 0 goluri marcate.
   Asadar, acestia au fost in opinia mea cei "foarte foarte" de la acest mondial. Daca aveti completari sau, stiu si eu, critici, va astept cu cea mai mare placere.