Grecia a meritat din plin calificarea in sferturi!

Peste tot pe unde privim prin presă, după deznodământul grupei A de la Euro2012, vedem titluri care mai de care mai critice la adresa modului în care Grecia s-a calificat în sferturile de finală.
Într-o scurtă sinteză a opiniilor, Grecia este considerată rușinea fotbalului european. Este oare conformă cu realitatea această concluzie ?

La o primă vedere, DA, Grecia este o echipă care ucide tot ceea ce înseamnă fotbal deschis, pe poartă, cu garda jos, însă analizând în profunzime situația acestei echipe, realitatea este cu totul și cu totul alta.
Haideți să analizăm două aspecte importante legate de eleni:

1. Merita Grecia să se califice în sferturi la Euro ?
Toți se grăbesc să critice jocul ultra-mega-hyper-defensiv al grecilor de la acest turneu final al Campionatului European, însă uită câteva aspecte importante ale celor trei partide disputate de greci  în faza grupelor. În primul rând, în meciul de debut cu Polonia, Grecia a fost clar echipa mai lucidă și mai aproape de victorie, deși a jucat cu un om în minus o bună parte din meci. Apoi, în meciul decisiv, cu Rusia, Grecia a avut un penalty clar la scorul de 1-0, plus alte ocazii mult mai clare decât ale rușilor, cei care au impresionat mai mult prin posesie și șuturi aiurea de la distanță/

2. Există comparație între Grecia și Chelsea ?
Ceea ce a făcut Chelsea în Uefa Champions League poate fi catalogat ca o ”rușine la adresa fotbalului”, nu și ceea ce a făcut Grecia la Euro. Iată și de ce.
Și dacă ar vrea să joace fotbal spectaculos, Grecia pur și simplu nu ar putea, întrucât ei nu dispun de valorile care există în fotbalul european. În schimb, Chelsea, deși a avut la dispoziție jucători de super-clasă, s-a complăcut în practicare unuia dintre cele mai urâte partituri care au existat vreodată în Liga Campionilor.

Urmează acum, cel mai probabil, un duel al extremelor din toate punctele de vedere, Grecia vs. Germania.

Vă imaginați un succes el elenilor ?