Steaua, mai aproape ca niciodată de o revanșă istorică față de Dinamo, CFR și Andone!

Au trecut patru ani de la o dublă umilință pe care Steaua și suporterii ei încă nu au uitat-o. Se întâmpla totul pe finalul sezonului 2007-2008, unul în care lupta pentru titlul de campioană era una extrem de echilibrată și de dură și se ducea la baionetă între Steaua și CFR Cluj.
Astfel, cu doar două etape înainte de finalul sezonului, Steaua avea un avans de două puncte în fruntea clasamentului față de CFR iar titlul cu numărul 24 părea mai aproape ca niciodată de roș-albaștri.

Cu Marius Lăcătuș pe bancă și cu Dorin Goian suspendat aiurea de comisii, steliștii se deplasau în penultima etapă pe stadionul rivalei de moarte din Liga 1, Dinamo, acolo unde doreau cu tot dinadinsul să sărbătorească câștigarea campionatului. În prealabil, CFR se impusese pe teren propriu cu 1-0 în fața amicului Jean Pădureanu, astfel că ”Fiara” și elevii săi erau obligați să plece neînvinși din ”Ștefan cel Mare”. Din nefericire pentru Dică & compania, Florin Bratu și Ionel Dănciulescu au înscris golurile prin care titlul de campioană se apropia considerabil de Cluj.

În ciuda celui mai dureros eșec din istoria lor postdecembristă în fața rivalilor de tradiție, steliștii încă nu-și pierduseră pe deplin speranțele la titlul. Aceste lucru se datora faptului că în ultima etapă, CFR juca la Cluj derby-ul orgoliilor locale contra echipei fanion a orașului, Universitatea. În ciuda aspectului că U Cluj era demult retrogradată în liga secundă, orgoliul lor de a-și umili rivala locală, furându-i titlul de campioană chiar în ultima etapă, era cartea pe care mizau steliștii lui Lăcătuș. Aceștia din urmă aveau de îndeplinit o simplă formalitate pe teren propriu cu sora mai mică, Gloria Buzău, care în tur răpea Stelei două puncte vitale în lupta pentru titlu.


Speranțele steliștilor că ”U” își va încurca concitadina prindeau aripi din ce în ce mai mari odată cu desfășurarea meciului de la Cluj. În ciuda unei evoluții mai mult decât anemice a trupei lui Ioan Andone, golul partidei avea să pice în minutul 64, când „centralul“ Ovidiu Haţeganu a arătat punctul cu var, după ce argentinianul Ruiz a fost doborât în careu de brazilianul Bilica. Lovitura de la 11 metri a fost transformată de Cadu, căpitanul „oaspeţilor“ iar fiesta din Gruia era în toi.

După 34 de etape, „feroviarii“ au acumulat 76 de puncte, cu unul mai mult decât Steaua, care a terminat campionatul pe poziţia secundă. Formaţia patronată de Arpad Paszkany a câştigat primul titlu de campioană în istoria de 101 ani a clubului, reuşind, totodată, să-şi asigure calificarea directă în grupele Ligii Campionilor.

Revenind la situația actuală din Liga 1, Steaua are o șansă imensă de a răzbuna o umilință la care a fost supusă în 2008. Haideți să vedem pas cu pas cum și-ar putea umili Steaua rivalele care i-au furat titlul în urmă cu patru sezoane:

* Etapa a 33-a: Steaua primește pe teren propriu vizita rivalei de o viață, Dinamo. Steliștii au acum o ocazie de a-i juca pe degete pe ”câini”. Astfel, aceștia au două oportunități de umilire a rivalilor după eșecul 1-2 din 2008: fie le răpesc șansele la titlul, fie, în cel mai probabil caz, vor scoate echipa lui Ciobotariu din Europa. Evoluția mai mult decât modestă a trupei din Ștefan cel Mare din acest retur, face ca șansele Stelei de a-i scoate din sezonul viitor al cupelor europene să fie cât se poate de serioase.

* Ultima etapă: Roș-albaștri se deplasează la echipa care i-a ”furat” titlul în 2008, iar în cazul în care distanța de puncte dintre Steaua și CFR Cluj se va reduce la trei lungimi până atunci, steliștii au o oportunitate remarcabilă de a-și umili rivala, câștigând titlul cu numărul 24 chiar la ea acasă. Umilința la care ar fi supusă trupa lui Paszkany s-ar dubla, având în vedere că pe banca lor se află Ioan Andone, omul care antrena CFR-ul și pe vremea ”descălecatului lui Bilica” din minutul 65 al partide U - CFR din 2008! Campion și educat de Dinamo în ”raiul mijloacelor specifice” condus de Borcea, Andone poate fi pus la punct de un eventual triumf al trupei din Ghencea și din postura de antrenor al unei echipe suspectate de o întreagă suflare fotbalistică din România!