Tot ce trebuie sa stii despre Cupa Asiei & sansele "alor nostrii"

Vineri 7 ianuarie, a debutat in Qatar o noua editie a Cupei Asiei pe Natiuni, odata cu partida de inaugurare dintre Uzbekistan - Qatar 2-0 din grupa A. Tot in grupa A s-a mai jucat ieri meciul China - Kuweit 2-0.  Haideti sa aflam cateva amanunte despre competitie:
Ce este Cupa Asiei?
* Este o competitie care reuneste la startul ei cele mai puternice 16 reprezentante ale continentului asiatic, aici intrand, in caz de calificare, si Australia, tara care incepand cu 2006 a trecut de la Oceania la confederatia asiatica.
* Pentru Qatar 2011 s-au calificat direct 3 formatii: detinatoarea trofeului din 2007 Iraq, finalista Arabia Saudita si locul 3, Coreea de Sud. Alte 2 formatii s-au calificat prin castigarea AFC Challenge Cup: India in 2008 si Coreea de Nord in 2010. Celelalte 10 formatii au ajuns la turneul final dupa participarea in grupe de calificare.
Ce s-a intamplat la editia din 2007?
* Gazduita de Indonezia, Malaezia, Thailanda si Vietnam, editia anterioara a avut un final de basm, cu Iraq, tara devastata de razboi, impunandu-se in finala, 1-0 cu Arabia Saudita.
* Cele mai multe trofee castigate la Cupa Asiei le detin Arabia Saudita si Iran, in numar de 3. De remarcat ca Iranul a castigat toate cele 3 trofee consecutiv, intre anii 1968-1976.
Cine poate castiga aceasta editie?
* Iraq-ul a demonstrat in urma cu 4 ani ca orice este posibil, fapt pentru care competitia pare si mai interesanta. In ceea ce priveste favoritele hartiei, Japonia si Australia pleaca din pole-position, urmate la mica distanta de Coreea de Sud si Arabia Saudita
Cine NU poate castiga?
* Chiar daca sunt printre cei mai buni din lume la cricket, India nu se poate lauda cu un nivel ridicat si la capitolul fotbal, acolo unde, este echipa cea mai slab clasata si cotata din cele 16 participante la aceasta editie a Cupei Asiei.
* Pentru a va face o idee despre "forta" Indiei, va aduc la cunostiinta meciul amical disputat de curand de aceasta selectionata impotriva "redutabilei" Kuweit, incheiat cu un esec astronomic: 0-9!
* Alte outsidere: Iordan si Siria

Australia la Cupa Asiei
* Australia a devenit "compatibila" cu intrecerea asiatica incepand cu 2006, cand a trecut de la confederatia din Oceania la cea din Asia. Desi masura a fost luata in principal in temeiul accederii cat mai usoare la Campionatul Mondial, Australia a beneficiat odata cu aceasta trecere si de un program de meciuri mai echilibrat, adversarii fiind mai numerosi si, de ce nu, mai valorosi in Asia decat in Oceania.
* Singura aparitie a Australiei la Cupa Asiei s-a inregistrat in 2007, atunci cand, desi erau cotati ca favoriti pentru fazele finale, "cangurii" au fost trimisi acasa in sferturi de Japonia, dupa loviturile de departajare.
* Australia are un record pozitiv in Orientul Mijlociu: 4 victorii, 2 egaluri si 0 infrangeri
* Australia face parte din Grupa C alaturi de Coreea de Sud, India si Bahrain

Iata componenta grupelor de la aceasta editie:

Group A: Qatar, China, Kuwait, Uzbekistan
Group B: Arabia Saudita, Japonia, Iordania, Siria
Group C: Coreea de Sud, Australia, Bahrain, India
Group D: Iran, Iraq, Coreea de Nord, Emiratele Arabe Unite

PS. Vom reveni cu amanunte despre meciuri, favoriti, jucatori de urmarit plus multe alte detalii picante de la Cupa Asiei.