Liga I: Steaua, titlul și ciobanul!


Rapid a intrat în insolvență, Dinamo face grevă înainte de meci, Pandurii nu mai pot, Petrolul și Vasluiul nu prea știu ce vor, Astra e o farsă. Iată cum arată urmăritoarele Stelei din Liga1, prima întrecere fotbalistică a României secolului 21. Este, dacă îmi permiteți mizeria stilistică, un fel de USL vs. restul partidelor. Și apropo de mizerii, se pare că ”cel de sus” din Ghencea l-a cam enervat pe ”cel de jos”, și nu mă refer la Satana. Mai multe nu sunt de descris despre această a 19-a etapă, fapt pentru care vom trece direct la disecția partidelor.
Gloria Bistrița vs. U Cluj 0-0
Pe jucătorii lui U îi credeam a fi niște derbedei, altfel nu jucau într-o ligă precum cea din România, iar ceea ce au făcut ei la Bistrița avea să-mi confirme opinia. În meciul cu ”morții” lui tata Jean, clujenii nu au făcut altceva decât să caute ceva. Unii spun că eșecul, vezi eliminările absolut penibile, alții spun că remiza, vezi ratarea cu poarta goală, iar ”inocenții” spun că așa a vrut destinul. Revenind la eliminări, acestea au fost de domeniul ”cooperativei”, atunci când Vasile Popa încerca să-i scoată dantura lui Jercălău, numai că acesta din urmă nu o avea. Așa a fost și acum, cu Cleiton, care i-a dat nu mai puțin de 567 de pumni și coate în gât unui adversar, asigurându-se că va fi eliminat. Cât despre Gloria Bistrița, probabil că și o mătură uzată juca mai bine ca mârțoaga lui tata Jean.
Pandurii vs. Gaz Metan Mediaș 1-1
Cu Petre Grigoraș revenit pe bancă, Pandurii au încercat să păcălească fotbalul timp de 90 de minute, însă a fost o păcăleală legitimă, ei fiind deja o echipă pentru care campionatul s-a terminat. Gata! Și-au îndeplinit condiția. De acum înainte, vor redeveni echipa de pluton, cel puțin așa a afirmat Grigoraș la finalul partidei. Dincolo, Gazul lui Pustai încearcă să se mențină deasupra cadavrelor de dedesubt și face punctuleț cu punctuleț.
Petrolul Ploiești vs. FC Vaslui 0-0
Cosmin Contra a declarat că vrea să urce cât mai aproape de Steaua în clasament, însă uită că din postura de antrenor el nu este decât un biet campion al remizelor, ceea ce înseamnă că 1+1+1+1 nu te poate duce mai sus de un loc 5-6 amărât. Dacă ne uităm în ograda țăranului Hizo, nu găsim nici măcar îngrășământ natural pentru vacile lui Porumboiu. O echipă urâtă, obosită, plafonată, tristă, așa se vede Vasluiul cel prea-mărit și prea-adulat de o parte a presei.
Rapid vs. Oțelul 2-3
Probabil că mulți își mai amintesc cum arăta Universitatea Craiova la finele sezonului 2004-2005, atunci când, știind că va retrograda, juca fără niciun chef. Ei bine, în această postură este echipa din Giulești acum. Rapidul joacă doar pentru că așa trebuie, altfel, ei nu mai au nici măcar un singur orizont. Bani nu mai sunt, obiective la fel, patronul este aproape ”închis”, poate doar câțiva fani să mai verse 2-3 lacrimi sub Podul Grant.
CFR Cluj vs. Ceahlăul Piatra Neamț 3-2
Reveniți după victoria imensă dar inutilă de pe Old Trafford, clujenii au fost la un pas de a produce un rezultat normal pentru ei în campionat. Adversarii, cei de la Piatra-Neamț, au arătat încă odata că, atunci când vor, pot reprezenta o echipă frumoasă pentru un fotbal plin de balegă. Din nefericire, ei fac asta doar când vor, în toate celelalte cazuri lăsându-se pradă ”tentațiilor” neortodoxe.
CSMS Iași vs. Dinamo 1-1
Dinamo e în groapă, atât la propriu cât mai ales la figurat. Zece minute au întârzit elevii lui Dolăreless Munteanu partida din Copou cu Liviu Ciobotariu. Întârzierea nu a avut niciun efect pe teren și cu siguranță nici în conturile lui Negoiță. Astfel, scorul a fost unul demn de un eșec, 1-1, în timp ce Negoiță i-a închis telefonul în nas moșului.
Viitorul Constanța vs. Concordia Chiajna 1-1
Șapte spectatori și 45 de telespectatori a avut meciul de la Constanța. În teren nu a fost chiar așa plictis, Chiajna arătând de multe ori că are și atac, nu doar tramvaie pe linia porții. Scorul este unul conform cu realitatea, deși gazdele au ratat destul de mult.
CS Severin vs. FC Brașov 2-1
Iată că am așteptat 19 etape până când am văzut echipa lui Napoli aruncând lanterna în brațele altei echipe. Învinsa din această etapă, FC Brașov, este o echipă fără obiectiv, astfel că orice pomană e bine dăruită.   Anul trecut au făcut la fel, atunci când au dat oxigen căcărău pentru Chiajna.
Steaua vs. Astra Giurgiu 2-0
Din nefericire pentru iubitorii fotbalului din România, fie ei steliști sau nu, campania electorală s-a încheiat, alegerile s-au desfășurat iar ”elementul” de poluare culturală a (re)înviat. De nemernicia lui s-a lovit și antrenorul Stelei, cel care a lăsat să se înțeleagă că așa, adică cu atitudinea de cioban cu 3 clase, nu se mai poate continua. Orice om care îi răspunde analfabetului este de apreciat, însă nu cred că Reghecampf are puterea de a duce un război de gherilă prea mult. Vom vedea mâine că apa a înghețat. Cât despre meci: 2-0, o singură echipă pe teren și miliarde de bulgări din tribune.
Clasamentul după 19 etape arată astfel :