Surpriză! Australia bate Brazilia la asistența pe stadioane!

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că Brazilia este țara care iubește fotbalul mai mult ca orice pe lume. Cu toate acestea, o statistică recentă cu asistența medie pe stadioane dă peste cap toate ”prejudecățile” ! Astfel, se pare că A-League, prima ligă din Australia, ar depăși Brasileirao, prima ligă din Brazilia, în clasamentul numărului mediu de spectatori prezenți la meciurile de campionat.

Chiar dacă s-au derulat doar patru runde din noul sezon din A-League, australienii se pot mândri cu o medie a fanilor de 15,460 pe meci față de doar  14,693 pe meci în Brasileirao. Performanța campionatului din Australia este cu atât mai mare cu cât fotbalul nu reprezintă deloc un sport popular în Australia, ba dimpotrivă, sportul rege ocupând un loc destul de modest în preferințele australienilor după Rugby, AFL, Cricket, Baschet, Golf sau Netball.

În schimb, pentru brazilieni, fotbalul este o adevărată religie, cu echipe care au scris istorie de-a lungul timpului, precum Corinthians, Flamengo, Sao Paulo, Vasco da Gama sau Santos. Nu trebuie să uităm nici de numărul uriaș de jucători care pleacă anul pe zeci de milioane de dolari din America de Sud către Europa. Nu trebuie să neglijăm nici diferența enormă dintre Brazilia, care are o populație de peste 190 de milioane de locuitori și Australia, care are puțin peste 22 de milioane.

O explicație privind această explozie a campionatului din Australia este reprezentată de venirea în A-League a unor jucători de prim-rang în fotbalul mondial. Astfel, Alessandro Del Piero (FC Sydney), Emile Heskey (Newcastel Jets) și Shinji Ono (Sydney Wanderers) au constitut imboldul de care aveau nevoie fanii fotbalului de la Antipozi.



Deși se află încă la ani lumină de media fanilor din campionate precum Bundesliga, Premier League sau Primera Division, A-League depășește campionate destul de importante din lume, precum cele din Coreea de Sud, Belgia sau Scoția.

Iată clasamentul:

1. Bundesliga 45,726 
2. Premier League 34,601 
3. La Liga 30,272 
5. Serie A 23,459 
8. US MLS 18,828 
13. J-League 17,022 
14. Hyundai A-League 15,460 
15. Brasilierao 14,693 
17. Scottish Premier League 13,826 
21. K-League 11,634  

În ceea ce privește Liga1 din România, fanii de ocazie, de derby și de stadion din țara noastră nu contribuie prea mult la medie, astfel că țara noastră se află unde la fundul ierarhiei.

Trebuie să remarcăm faptul că și audiența meciurilor de fotbal din Australia se află pe un trend ascendent, cu o medie de 100,000 de privitori pe meci. În debutul acestui sezon a fost depășit și recordul de audiență. Astfel, duelul Del Piero - Heskey cu 164,367 de privitori, din FC Sydney - Newcastle Jets a depășit fostul record de 162,471, înregistrat în prima etapă a sezonului trecut la meciul Melbourne Victory - Sydney.

foto