Euro 2012! Ziua confirmărilor în grupa A ?

După un sezon european caracterizat de surprize (Chelsea în UCL, Montpellier în Ligue1), răsturnări de putere între marile forțe ale Europei (Barca vs. Real), dar și confirmări a ascensiunii valorice (Borussia Dortmund în Bundesliga), Campionatul European care bate frenetic la ușă se anunță unul extrem de interesant.

Mulți consideră Spania a fi echipa perfectă, însă lasă o portiță a comparației cu Barcelona, care, tot din postura de echipă perfectă a cam pierdut tot în acest sezon. Apoi, Germania, o echipă cu un potențial incredibil, este văzută ca o mare amenințare pentru ”tikitaka” lui del Bosque. Pe locul trei în postura favoritelor la coroana europeană găsim Olanda, mereu o echipă aflată în fazele superioare.

Prima zi de la Euro 2012 ne aduce în prima plan o grupă nivelată din punct de vedere valoric, unica grupă de la acest turneu fără o adevărată forță mondială, așa cum conțin fiecare dintre celelalte trei grupe. Cu toate acestea, grupa A atrage interesul iubitorilor fotbalului din mai multe motive:

Spiritul german al polonezilor!

Cu toții vor să vadă la lucru Naționala Poloniei, mai precis trio-ul de senzație Lewandowski - Blaszczykowski - Piszczek, care a făcut furori în acest sezon la Borussia Dortmund, super-campioana Germaniei. La doar 23 de ani, Robert Lewandowski este atacantul în care își pun speranțele toți polonezii, iar plasarea în cea mai accesibilă grupă din punct de vedere teoretic, îi conferă acestuia un statut de posibil viitor golgheter.

Grecia, o fostă campioană și un actual outsider!

Văzându-i pe greci în amicalul pierdut cu România, ai spune că aceștia sunt de departe cea mai slab cotată echipă din grupă, însă trecutul lor din partidele cu importanță majoră vin să ne contrazică. Nimeni nu poate uita parcursul senzațional de la Euro 2004, în care grecii au fost surpriza mileniului în fotbal. Numai Danemarca 92 i-ar mai putea concura. Nici în trecutul apropiat grecii nu s-au dat mai prejos, ei reușind să câștige o grupă cu Croația.

Rusia, fabrica de surprize!

În urmă cu patru ani, rușii produceau un adevărat șoc la Euro 2008, reușind să elimine una dintre marile favorite, Olanda. Din păcate pentru Guus Hoddink, în semifinale au dat de Spania, iar frumoasa lor poveste a luat sfârșit. Acum, înainte de startul Euro2012, rușii au zdrobit Italia într-un amical, 3-0, astfel că meciul cu Cehia îl pornesc cu un uriaș ascendent moral.

Cehii, mereu buni la Euro!

Karel Poborsky, Pavel Nedved, Vladimir Smicer și compania făceau un Euro 96 de senzație în Anglia. Numai golul de aur semnat de Oliver Bierhoff le răpea un titlu continental pe care îl meritau. În 2004, au avut ghinionul de a da piept cu Grecia în semifinale, în timp ce în urmă cu patru ani au dezamăgit, terminând pe 3 într-o grupă cu Turcia, Elveția și Portugalia. Azi, cehii au o nouă generație, condusă de un veteran, Milan Baros.

Meciurile de azi:


8 iunie: Polonia – Grecia (Grupa A, ora 19:00)
8 iunie: Rusia – Cehia (Grupa A, ora 21:45)

foto