Euro 2012, Grupa B: Germania-Portugalia, un altfel de Bayern-Real!

Turneul final al Campionatului European din Polonia și Ucraina a debutat ieri cu o semi-surpriză și cu o confirmare.
În meciul de deschidere, Grecia a arătat că îi convine de minune postura de outsider, reușind să scoată un egal cât o victorie în fața unor gazde puternic susținute din tribune, dar mai ales ”din fluier”. Imediat a urmat și o confirmare, mai precis meciul Rusia - Cehia, acolo unde Dzagoev & compania s-au distrat cu o națională a Cehiei mult prea amărâtă pentru un turneu final de CE. Rusia a arătat că nu întâmplător a fost cotată de specialiști cu aceleași șanse la trofeu ca Portugalia, iar scorul de 4-1 plus multe alte ratări marca Kerzhakov au fost doar un exemplu al dominației trupei lui Advocaat din această partidă.

De la o Grupă A, echilibrată pe hârtie, trecem azi la o grupă B din care fac parte trei echipe cu pretenții, Germania, Olanda și Portugalia plus un outsider ambițios, Danemarca.

Meciul vedetă al zilei este duelul dintre Germania și Portugalia, o încleștare care seamănă foarte mult cu duelul din semifinalele Uefa Champions League, Bayern Munchen - Real Madrid. Din loturile celor două echipe fac parte nu mai puțin de 13 jucători care s-au întâlnit și în meciul inter-cluburi.


Finalistă în urmă cu patru ani în Austria și Elveția și locul 3 la mondialul din Africa de Sud, Germania pleacă din postura de mare favorită în duelul cu echipa lui Cristiano Ronaldo. În ceea ce o privește, Portugalia a arătat în meciurile de pregătire ca o echipă extrem de valoroasă din punct de vedere al numelor, dar lipsită de omogenitatea unei mari echipe. În cazul în care aceste lucruri negative nu se vor schimba, trupa lui Paulo Bento riscă ieșirea din competiție încă din faza grupelor.

Germania – Portugalia (Grupa B, Lvov, ora 21:45) 

Semifinale la Euro 2004, sferturi la CM 2006, semifinale la Euro 2008, finală la CM 2010 - iată drumul pe care ”portocala mecanică” vrea să-l închidă la Euro 2012 cu un trofeu. Pentru a realiza acest lucru ei au nevoie de o victorie în primul meci al grupei B, cel cu Danemarca. Teoretic, galaxia de vedete a olandezilor, cu Robin Van Persie în prim-plan, au șanse mari la o victorie categorică, însă surprizele nu sunt excluse. Surpriză este un cuvânt sinonim cu naționala daneză, de care se leagă triumful arhicunoscut de la Euro 92. 

Olanda – Danemarca (Grupa B, Harkov, ora 19:00)