Am avut dreptate: lui Pițurcă i-au căzut din nou zarurile în dungă!

În urmă cu câteva zile făceam o afirmație care i-a deranjat pe unii fani ai Satanei. Ziceam atunci că ”Pițurcă nu este un selecționer” și prezentam (doar) cinci motive pentru care cel care se află la cârma naționalei își bate joc de această exhipă și, în final, de toți iubitorii fotbalului din România.

Ceea ce s-a petrecut la meciul de ieri seară, dintre România și Belarus nu a făcur altceva decât să-mi dea dreptate, nu parțial, ci în totalitate.

O să reiau acum cele ”5 motive” și o să argumentez de ce am avut dreptate 100%:

1. Paradoxul Mutu & Tamaș!
Deși cel mai important meci din calificările pentru Euro 2012 a fost cel cu Franța de pe Național Arena, Victor Pițurcă ne-a arătat tuturor că interesele personale sunt mai presus de cele naționale, și nu i-a convocat pe doi dintre oamenii de bază ai României. Da, avem o națională ajunsă aproape o rușine mondială, însă cu Mutu și Tamaș în teren am fi avut o șansă în plus cu Franța. Poate că n-am fi învins, însă am fi avut măcar acea undă de speranță specifică iubitorului de fotbal. În schimb, pentru dubla cu Belarus și Albania, Piți i-a convocat atât pe Mutu cât și pe Tamaș. În acest sens, deși pare SF, concluzia este cât se poate de simplă: Victor Pițurcă n-a vrut în mod intenționat să aibă cu Franța un lot valoros. De ce ? Pentru că un eșec (aici includ și remiza) i-ar fi adus multe critici vehemente. Așa însă, fără Mutu, Tamaș, Sânmărtean sau Torje, dar cu Chiricheș și Luchin, nimeni nu l-a atacat pe selecționer foarte dur, ba dimpotrivă, a beneficiat și de laude.
Dacă ai fi ascultat comentariul lui Emil-Hossu Longin, probabil cel mai slab comentator din România, ai crede că pe teren se află Messi, și nu Adi Mutu. Cu siguranță că Mutu nu-i ajunge nici măcar la unghia cea mică lui Messi, însă cu toate acestea s-a văzut diferența dintre atacantul Cesenei și colegul său Ciprian Marica, de departe cel mai slab de pe teren alături de Adrian Cristea. S-a văzut și prezența lui Sânmărtean, omul care a creat singura fază de fotbal în meciul de ieri, cu acea pasă de geniu pentru Torje. Cu acești 3 jucători pe teren în meciul cu Franța, poate că n-am fi câștigat, însă am fi avut altă față.

2. Pariurile pe jucători ”expirați” !
În mandatul lui Anghel Iordănescu era Florin Șoavă, în cel al lui Răzvan Lucescu era George Florescu, iar acum e Răzvan Cociș. Iată trei selecționeri care au mizat pe jucători care n-au absolut nicio tangență cu fotbalul de performanță. Lista lui Pițurcă ar mai putea continua și cu jucători precum Nicoliță, Tănase, Ovidiu Petre sau Bogdan Stancu, jucători pe care i-a convocat în trecut și încă îi mai convoacă pe unii dintre ei, deși aceștia fie joacă la echipe minuscule, fie sunt mai mult rezerve.
Pițurcă părea că are ceva în creier ieri seară, și a început fără jucători de 2 lei gen Cociș, Tănase, Nicoliță sau Bogdan Stancu, însă pe parcurs i-a revenit întunecimea în creier și a băgat în teren panaramele. Acestea s-au văzut tot NU!

3. Selecția absurdă a portarilor!
Cu Pantilimon rezervă pe viață la City, acolo unde prinde doar meciurile din FA Cup sau Carling Cup, cu Tătărușanu accidentat și Silviu Lung jr. ieșit din formă, Pițurcă nu-i convoacă la lot pe Dani Coman, cel mai bun portar din Liga I și nici pe titularul Romei, Bogdan Lobonț, ultimul un titular de conjunctură, însă titular la o echipă de top 5 din Serie A.
L-am văzut și pe acest supraestimat jucător, care este Costel Pantilimon, ce calități incredibile are. Am văzut de ce va fi rezervă pe viață la Manchester City. A avut niște intervenții gen Carlos sau Zapata în vremurile lor de glorie de la Steaua.

4. ”Boala” pe jucătorii lui Răzvan Lucescu!
Atâta timp cât convoci la națională jucători precum Latovlevici, Nicoliță, Cociș, Moți, Tănase sau Mățel, nu văd niciun motiv pentru care nu ai convoca și jucători de la Rapid, mult peste cei enumerați mai sus. De exemplu: Mihai Roman, Dan Alexa sau Ovidiu Herea sunt cel puțin la același nivel cu oricare dintre cei enumerați mai sus.
În lipsa unor jucători obișnuiți cu meciurile tari, gen Mihai Roman, Dan Alexa sau Ovidiu Herea, Pițurcă a mers pe mâna lui Adrian Cristea sau a expiratului Răzvan Cociș. Rezultatul a fost unul pe măsură.

5. Piți calcă în picioare principiul ”titular la club = convocare la națională”!
Doi dintre titularii echipei naționale sunt rezerve cu carte de muncă la echipele de club. Primul este Bănel Nicoliță, de la la Saint-Etienne, club care a realizat în cele din urmă ce afacere ”beton” a făcut prin această mutare și l-a pus rezervă neutilizată pe viață. Cel de-al doilea este Ciprian Marica, atacant care nu are cum să joace titular la Schalke niciodată, atâta timp cât acolo sunt Huntelaar și Raul, doi fotbaliști cu 3 clase peste român.
Din fericire, Bănel n-a jucat, însă pe de altă parte am avut neșansa să-l vedem pe Ciprian Marica, omul care îi face ghetele lui Raul la Schalke 04. Deși nu mai era necesar, am văzut ieri de ce Marica nu va juca niciodată titular la Schalke atâta timp cât acolo sunt Raul, Huntelaar și Farfan, trei jucători de clasă mondială în comparație cu Cipri.

foto