Românul s-a născut outsider! Irina Begu este un exemplu!

Este deja obositor de repetitiv să afirmi că rasa noastră, cea a românilor, este una care s-a născut sub semnul loser-ului. Am văzut la handbal, cu fetele de aur transformate în bronz sau argint, la fotbal, unde ne înecăm ca găsca beată la mal (Națională, Steaua etc) iar de curând și la tenis.


Legat de ultimul domeniu, tenisul, aș vrea să mă refer puțin la cele petrecute azi (nb. ieri)în finala turneului WTA de la Budapesta, acolo unde reprezentanta noastră, Irina Begu a înfruntat-o pe italianca Roberta Vinci. Înainte de a începe prezentarea meciului, trebuie spus că românca pleca în această finală din postura de favorită. Exact ca Steaua cu Boro, România cu Croația (CM din 98), sau Naționala de handbal în nenumăratele eșecuri din fazele superioare al CM sau CE. Ei bine, Irina noastră nu s-a lăsat mai prejos și a avut o evoluție perfectă, în acord cu motto-ul consacrat Românul s-a născut outsider!

Astfel, pe lângă faptul că a pierdut finala, Begu s-a și comportat asemenea unui român veritabil, care, odată ajuns aproape de finish se topește precum o înghețată aflată pe un asfalt încins. După un început de meci ceva mai slab, concretizat prin pierderea primului set, scor 4-6, Irina a revenit spectaculos, câștigând actul secund cu 6-1. Nici în setul 3 lucrurile nu și-au schimbat făgașul, iar Irina reușea breakul încă din start. Momentul psihologic s-a petrecut la scorul de 4-2, atunci când Begu a avut nu mai puțin de 3 mingi de 5-2, iar apoi urma să servească pentru trofeu. Dar, spiritul mioritic s-a interpus pe neașteptat în jocul și psihicul Irinei, și în loc de 5-2, scorul s-a făcut 4-3, iar ulterior, pe fondul jocului lipsit de orizont al româncei, Vinci a și câștigat partida cu 6-4 in decisiv.

Interesant este că în semifinale, în meciul cu Anabel Medina Garrigues, în care pleca din postura de outsider, Irina a făcut un meci excelent, câștigând clar 6-4, 6-4. Deși era considerată mult sub Garrigues, iată că Vinci s-a dovedit până la urmă o nucă mult prea tare. Nu-i nimic, Irina mai are timp să se afirme, dar mai întâi trebuie să uite un lucru: acela că reprezintă un popor care s-a născut OUTSIDER!

Este cea de-a doua finală WTA pierdută de Begu în acest an după cea din aprilie de la Marbella (Spania) contra Victoriei Azarenka (3-6, 2-6)

foto