"PSG e numai una/ Ne mândrim cu ea în toată lumea...

...PSG nu putea să ne dezamăgească/ e mândria franțuzească...cu Hoarau, Giuly, Leonardo și Luyindula să cucerim Europa”. Iată noua atitudine pe care viitorul component ale echipei Olimpique Lyon, Gabriel Torje, o va avea față de rivalii de moarte din Ligue 1, cei de la Paris Saint-Germain.
Este o veste care spulberă inimile a milioane de steliști din România, care, prin mutarea lui Gabi în Hexagon, nu vor mai avea ocazia să-l vadă pe piticul atomic din Ștefan cel Mare cântând, alături de alte ”scule” (Pulhac şi Ropotan), maneaua Steaua e numai una!
Lăsând parțial gluma la o parte, trebuie să spunem că fotbalistul lui Dinamo chiar nu are ce să caute într-o echipă precum Lyon. Oricât de virusați ar fi unii de boacănele lui Mitică de la LPF, care-l vedea și pe Gardoș un mare talent (dacă nu mă înșel, zicea că e peste Rio Ferdinand- wow, poate la glucoză), nu putem nici măcar să ne imaginăm un Torje figurând măcar în lotul lui Lyon.
Dacă ne uităm puțin în urmă, vom observa cum ale ”scule” din Liga 1 s-au făcut de râs în campionatul Franței:

* Florin Bratu

Omul ăsta rupea norii în Giulești, acolo unde marca la foc automat oricând și cu orice adversar de 2 lei din Liga 1. S-a transferat la Galatasaray. Conform așteptărilor realiste, a dezamăgit. Ulterior, l-au luat cei de la Nantes, însă francezii s-au convins după doar 13 partide de petarda pe care o au în lot și l-au împrumutat la Dinamo. După un an onorabil în Ștefan cel Mare, Bratu revine în Ligue 1, însă nu la Nantes, ci tot împrumutat, la Valenciennes. Nici de această dată atacantul nu a confirmat, reușind performanța incredibilă de a evita golul în 21 dintre cele 22 de partide jucate pentru francezi.

* Gabriel Tamaș
Un alt român căruia nu i-a priit aerul dens al Franței. După mai multe tentative de a ajunge și mai ales de a râmăne la un club serios (Galatasaray, Spartak Moscova, Celta Vigo) Tamaș ajungea în 2007 la AJ Auxerre. A evoluat pentru gruparea din Ligue 1 puțin, undeva la 27 de partide, deoarece în rest a fost mai mereu împrumutat la Dinamo și, în final, la West Bromwich Albion, echipă care l-a și transferat definitiv.

* Daniel Niculae
Spre deosebire de cei de mai sus, care au fost mai mereu aruncați la alte cluburi, Niculae și-a păstrat clubul pe toată durata contractului. Între 2006-2010 a jucat la Auxerre 130 de meciuri, marcând de 19 ori. S-a transferat apoi la AS Monaco, unde s-a stins și a și retrogradat în Ligue 2. Așadar, dacă nici la o echipă de pușcărie precum Monaco (cea actuală) nu faci față și nu reușești să te impui măcar ca titular, atunci e clar că valoarea ta e de Liga 1..și atât! Sau Arabia, eventual!

foto